Volledig scherm
De zoetwaterkwalletjes zoals Mark Oomens en Willeke Klein ze zagen in de Roodevaart. © Mark Oomens

Fotogenieke kwalletjes gevonden in het water van de Roodevaart

ZEVENBERGEN - Ze wisten niet wat ze zagen, toen Mark Oomens en zijn vriendin Willeke Klein een boottochtje over de Roodevaart bij Zevenbergen maakten. Het viel hun op dat het water vergeven was van kleine kwalletjes.

En kwallen in zoet water daar hadden de twee nog nooit van gehoord. Best bijzonder want ze studeren allebei al jaren biologie en hebben dus al het nodige langs zien komen op het gebied van flora en fauna. Maar kwalletjes in zoet water?

Internet
Mark legde de ontmoeting met de wonderlijk diertjes vast met zijn camera. En de kwalletjes bleken behoorlijk fotogeniek te zijn. Eenmaal thuis bood internet al snel duidelijkheid over de diertjes.

Schoon water
"Die zoetwaterkwalletjes komen oorspronkelijk uit China", weet de Zevenbergse Mark inmiddels. "Ze komen alleen voor in heel schoon water en alleen als de temperatuur boven de 25 graden is. En dat is best raar want zo warm was het helemaal niet toen wij ze zagen."

Bijzonder
Mark en Willeke zijn overigens niet de eersten die de kwalletjes in Zevenbergen gezien hebben want dat gebeurde vorig jaar ook al een keer. Maar bijzonder zijn de ontmoetingen wel, zo heeft Mark uitgevonden. "Er is een speciale site voor waarnemingen in de natuur. Daar staan een stuk of tien meldingen op over zoetwaterkwalletjes, meer niet."

Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen