Volledig scherm
Frank Kastelein: "Ik ben zelf nooit naar de rechter gegaan. Maar ja, als je aangevallen wordt, verdedig je je." foto marcel otterspeer/pix4profs

Fortwachter van Fort De Hel moet echt vertrekken, uitverkoop van spullen

HELWIJK - ‘Ik ben niet boos en ik ben niet verdrietig.” Toch kijkt Frank Kastelein (50) met een heel dubbel gevoel rond in ‘zijn’ fort De Hel. Over twee weken moet hij het fort, dat hij in 1994 innam, achter zich laten. Voorgoed? Wie zal het zeggen

„Er is hier zoveel gebeurd. We hebben hier zo hard gewerkt. Er is zoveel te vertellen.” Maar dat hij weg moet geeft hem toch weer inspiratie.

Bovendien oogst kunstenaar Kastelein momenteel veel lof en waardering met zijn escaperooms. Kleine ruimten waarin een groepje mensen wordt opgesloten met als opdracht te ontsnappen aan de hand van allerlei aanwijzingen.

Escaperoom
Op het terrein van fort De Hel ligt bijvoorbeeld een decompressiekamer, die hij momenteel inricht als escaperoom.
„Ik ben in Rotterdam bezig met een oude atoomkelder om die als escaperoom in te richten. Of een city-escape uit Willemstad!”
Plannen genoeg. Die had Frank Kastelein ook toen hij in 1994 het fort betrad. Hij komt oorspronkelijk uit Dordrecht. Zeiler van huis uit. Dus kwam de familie Kastelein ook in Willemstad.

Toen de zeilboot eenmaal in Willemstad lag, besloot Frank Kastelein er ook te gaan wonen. Op een van zijn ‘avontuurlijke wandelingen’ stuitte hij op het verlaten fort. Samen met de gemeente Willemstad stelde hij een plan op voor het herstel van het in 1811 gebouwde fort. Een half jaar keihard werken en toen was het weer toonbaar.

Koffie
„Eigenlijk was het niet meer dan mijn atelier. Maar toen kwamen de eerste mensen een kijkje nemen.
Heb je koffie, vroegen ze. Ik een koffiezetapparaat gekocht. Ik draaide al snel een omzet van 16.000 gulden per jaar. Mijn eerste grote investering was een vaatwasser van 1.000 gulden!”

Enthousiast voldeed Kastelein aan de eis van de gemeente Willemstad om elke dag open te zijn. Als tegenprestatie voor geld en materiaal dat de gemeente beschikbaar stelde.

Van het een kwam het ander. Cateraars ontdekten fort De Hel en er kwamen bruiloften. ‘Leuke locatie voor een kinderfeestje’, moet ooit een moeder hebben gedacht. Dat groeide uit tot 180 kinderfeestjes per jaar. „Ik had een keer tien kinderfeestjes tegelijk”, grinnikt de fortwachter. „Een wespennest!”

Vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes, familiebijeenkomsten, de Nacht van de Poëzie, teambuilding, mediationsessies, altijd was er wat te doen op De Hel.

Kentering
In 2002 kwam de kentering. De eerste klacht. De gemeente was best blij met alle activiteiten op het fort, maar een buurman wees erop dat het bestemmingsplan het niet toeliet.

„Dus is het bestemmingsplan aangepast. Toen zei die buurman, dat ik er geen vergunning voor had. De gemeente gaf me daarop een vergunning. Ja, het is altijd een dingetje geweest”, bagatelliseert Kastelein de juridische strijd die veertien jaar zou duren.

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
470 stemmen