Volledig scherm
Fragment van de reconstructiebeelden die Opsporing Verzocht toonde van de gewelddadige beroving van melkpoederhandelaren in Breda.

Forse eisen voor berovingen handelaren babymelkpoeder in Breda

BREDA - Tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een overval op een Chinese handelaar in babymelkpoeder in Breda en het voorbereiden van soortgelijke berovingen zijn straffen geëist van 40 maanden en 16 maanden.

Bende
In het voorjaar van 2015 werden in Breda drie brute overvallen gepleegd op Chinese handelaren in babymelkpoeder, en een poging daartoe. Op basis daarvan begon het Openbaar Ministerie met een groot onderzoek. De sporen leidde naar een internationale bende van Chinees-Oeigoerse origine.

Bussen melkpoeder werden in die tijd overal in supermarkten door handlangers gekocht en door grootschalige opkopers doorgevoerd naar China. Daar is de babyvoeding erg gewild, nadat enkele jaren geleden daar kinderen stierven door vergiftigde Chinese melk.

Er zou daar vijftig tot zestig euro worden betaald voor een bus melkpoeder. Dus ging er ook bij de handelaren veel geld om. Dinsdag stonden twee verdachten voor de rechter. Beiden worden beschuldigd van een gewelddadige beroving op een melkpoederhandelaar in de Jan Darkenisstraat in Breda op 9 april 2015.

Pistool
Het slachtoffer wordt daarbij bedreigd met een pistool en met een fles op het hoofd geslagen. Deze man en de andere verdachte wordt ook de voorbereiding van andere overvallen ten laste gelegd. Onder meer een overval op een geldsmokkelaar in Den Haag.

Taalbarrière
De zitting wordt enorm bemoeilijkt door de taalbarrière . Een verdachte spreekt Oeigoers-Turks, de ander Mandarijn. Daar lijken zij ook wel gebruik van te maken door te zeggen dat veel verklaringen bij de politie ‘verkeerd zijn begrepen’. Dat geldt ook voor de gesprekken tijdens de telefoontaps.

Fantasie
Dat zou allemaal ‘fantasie’ en ‘grootspraak’ zijn geweest. Officier van justitie Janne Kerkhofs denkt daar beduidend anders over. Tegen de medepleger van de overval in Breda vordert ze 40 maanden. Tegen de ander wegens voorbereidingshandelingen 16 maanden.

Uitspraak over twee weken.

Volledig scherm
© Tom van der Put / MaRicMedia

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
70 stemmen