Volledig scherm
En gigantische dumping van spullen uit een drugslaboratorium in Alphen van eerder dit jaar. © Edwin Wildhagen

Fors minder drugsdumpingen in West-Brabant: 'Drugscriminelen hebben ook vakantie'

ETTEN-LEUR - Exacte cijfers ontbreken nog maar het is ook de politie opgevallen. Het aantal dumpingen van drugsafval is in regio West-Brabant fors gedaald sinds het begin van de zomer. 

En dat staat niet op zich want de regio loopt wat dat betreft in de pas met de rest van de provincie. De politie vermoedt dat de verklaring is dat ook drugscriminelen in de zomer op vakantie zijn.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het aantal dumpingen over de loop van dit jaar vergelijkbaar is met het aantal in dezelfde periode van het vorige jaar. Ook toen was er in de zomerperiode een opvallende daling in het aantal dumpingen.

Na maanden waarin de regio werd geteisterd door vaten vol chemische stoffen is het sinds enkele weken erg rustig op dat vlak. De verklaring van de politiewoordvoerder is overigens niet alleen dat ook criminelen 's zomers op vakantie gaan. De criminelen worden ook creatiever.

Giertank
"De criminelen passen ook hun methodes aan", zegt een woordvoerder. ,,Zo wordt het afval bijvoorbeeld in een giertank opgeslagen. Niet alle dumpingen komen dus aan het licht. Onlangs troffen we ook een busje aan waarin het afval al rijdend via een afvoerpijp werd geloosd. De vaten worden dus niet altijd meer zomaar uit een busje in de berm gegooid."

Geurkaart
De politie werkt in het buitengebied nauw samen met boswachters en opsporingsambtenaren (boa's) om illegale dumpingen tegen te gaan. Daarbij wordt onder meer een geurkaart gebruikt die eind vorig jaar in gebruik is genomen. Op die manier is het eenvoudiger om te herkennen welke stoffen er gedumpt zijn.

"En wij zetten ook andere middelen in", vertelt de woordvoerder. "Maar daar kan ik verder niets over vertellen. Er is toch sprake van een soort wapenwedloop tussen de politie en drugscriminelen dus wij vertellen niet alles.'' 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen