Volledig scherm
De twee f-35's boven het (niet zo) zonnige Woensdrecht. © Vincent Krijtenburg

Fonkelnieuwe JSF passeert Vliegbases Woensdrecht (video) en Gilze-Rijen

HOOGERHEIDE - De geplande rondvlucht over Nederland van de Joint Strike Fighter gaat donderdag dan wel niet door, de toestellen deden tijdens de ingelaste oefenmissie zowel Vliegbasis Woensdrecht als vliegbais Gilze-Rijen aan. 

Het 80 miljoen kostende vliegtuig zou onder meer de vliegbasis Gilze-Rijen en de vliegbasis Woensdrecht passeren tijdens een uitgebreide rondvlucht over een groot deel van het land. Die ging niet door, daarvoor kwam een oefenvlucht in de plaats. De twee toestellen vlogen laag over en maakten behoorlijk wat lawaai. 

In Gilze-Rijen stond slechts een klein publiek. De meeste mensen waren al weg toen de twee toestellen een half uur te laat over kwamen.

De rondvlucht had het eerste moment moeten worden dat inwoners van Nederland kennis konden maken met het gevechtsvliegtuig. De Koninklijke Luchtmacht laat de kennismakingsvlucht later alsnog doorgaan. 

Op dit moment zijn twee JSF's in Nederland. Zij blijven nog twee weken in Nederland, voordat ze terugvliegen naar Amerika. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.

Volledig scherm
De JSF maakt op donderdag 2 juni een rondvlucht over Nederland. Graphic: Ministerie van Defensie
Tot grote verrassing van de laatste spotters die waren gebleven vlogen twee testtoestellen alsnog over de basis. De vlucht zou zijn afgelast. Een half uur later dan vooraf aangekondigd kwamen ze alsnog. Tot geluk van de spotters en grote teleurstelling van hen die al waren vertrokken en per mail op de hoogte werden gesteld.
De JSF passeert Vliegbasis Woensdrecht. Video: Coen Hagenaars

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
329 stemmen