Volledig scherm
Jan de Kock en zijn vrouw Cor nemen het boek 'Solidaire Helden' in ontvangst van FNV-bestuurder Charley Ramdas. © Marcel Otterspeer

FNV-jubilaris Jan de Kock (96) uit Steenbergen 80 jaar lid van vakbond: 'Ik vind bond belangrijk'

STEENBERGEN - Jan de Kock uit Steenbergen werd woensdag gehuldigd voor 80 jaar lidmaatschap van vakbond FNV.

„Ik ben op m’n vijftiende lid geworden van de vakbond, omdat je dan in de winter acht weken lang een uitkering kreeg”, vertelt Jan de Kock (96), die samen met zijn vrouw Cor (88) drie maanden geleden vanuit Heense Molen naar woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen verhuisde.

 „Het waren crisisjaren en in de winter waren hier veel werklozen, want het was bijna allemaal landbouw. Als de bieten binnen waren, was het werk op.”

Op 1 mei 1936 werd hij lid, en 80 jaar later is hij dat nog steeds. Woensdag werd hij daarvoor gehuldigd. Een FNV-delegatie bedankte hem met een boeket bloemen en een fotoboek getiteld Solidaire Helden met verhalen van 23 FNV-leden die net als De Kock dit jaar hun 80-jarig lidmaatschap vieren. Ook de Kock leverde zijn bijdrage aan het boek.

„Ik ben ook na mijn pensioen lid gebleven van de vakbond”, vertelt De Kock, geflankeerd door zijn echtgenote met wie hij al 63 jaar samen is, vijf kinderen, vijf kleinkinderen en vijf - ‘de zesde is op komst’ - achterkleinkinderen kreeg.

„Ik vind de bond belangrijk, heb er altijd veel aan gehad en daarom ben ik altijd lid gebleven. Zelf heb ik ook mensen geholpen. Dat deed je vroeger. Je hielp elkaar. Nu is het ikke, ikke, ikke.”

Lees het hele verhaal donderdag in BN DeStem

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
774 stemmen