Volledig scherm
© Thinkstock

FNV: huishoudelijke hulp bijna nergens in Brabant op orde

ETTEN-LEUR - Van alle Noord-Brabantse gemeenten heeft 85 procent het beleid voor huishoudelijke hulp niet op orde, stelt de FNV. Maar liefst 56 van de 66 gemeenten in Noord-Brabant hebben op het juridische vlak het beleid voor huishoudelijke hulp niet op orde.

Het beleid van deze Brabantse gemeenten is in strijd met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015 en de jurisprudentie daarover. Dat blijkt uit een onderzoek dat vakbond FNV Zorg en Welzijn recentelijk heeft laten uitvoeren door Jurist Wevers.

Het bureau heeft onderzoek gedaan naar het onderwerp in alle Nederlandse gemeenten. Ruim driekwart van de 390 gemeenten handelt volgens het rapport in strijd met de WMO 2015.

Het rapport is echter een juridische toets en zegt niets over de mening van WMO-cliënten. Of het beleid goed werkt en of cliënten al dan niet tevreden zijn, is hierin niet meegenomen.

West-Brabant
In West-Brabant scoren alleen Baarle-Nassau en Geertruidenberg een voldoende voor het beleid. Hulpvragers in deze gemeenten krijgen aan de hand van een indicatie een aantal uur huishoudelijke hulp toegekend. Precies zoals het hoort, meent FNV.

Probleem bij veel andere gemeenten is dat huishoudelijke hulp wordt toegekend op basis van 'een schoon en leefbaar huis'. Er worden geen vaste uren meer toegekend aan de cliënt die huishoudelijke hulp nodig heeft, maar er wordt toegewerkt naar een schoon en leefbaar resultaat.

Dat resultaatgericht indiceren is volgens de FNV verboden. Het rapport verwijst naar diverse uitspraken van de Centrale Raad van Beroep hieromtrent en naar een uitspraak van de rechtbank Gelderland.

Etten-Leur
Wethouder Jean-Pierre Schouw van Etten-Leur is het absoluut niet eens met het FNV rapport. ,,Cliënten moeten weten welke hulp ze krijgen en hoe vaak, maar daar hoeven geen uren aan gekoppeld te worden", stelt hij. ,,Grootste probleem is een goede definitie van 'een schoon en leefbaar huis'. Die verschilt nogal per gemeente en daar ontstaat de onduidelijkheid. Het ministerie (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) en de VNG werken nu aan een algemene definitie van het begrip. Zodra die er is, bekijken we opnieuw of het beleid al dan niet aangepast moet worden."

Lees woensdag meer in BN DeStem.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1118 stemmen