Volledig scherm
Wijkagent Bas Nielen is tevreden dat de jeugdoverlast in Langdonk-Oost sterk is terug gedrongen. Peter van Trijen.

Flinke daling in jeugdoverlast in West-Brabant

ETTEN-LEUR - Het aantal meldingen van jeugdoverlast is vorig jaar gedaald. Kwamen er in 2014 ruim 7.100 overlastmeldingen binnen bij de politie in Zeeland-West-Brabant, vorig jaar waren dat er ruim 6.300. Een daling van ruim 11 procent. Vijf jaar geleden waren er ruim 6.600 meldingen. De overlast was vorig jaar het grootste in de wijken Hooghuis in Etten-Leur en Sportpark in Breda. Uit beide wijken kwamen 73 meldingen binnen bij de politie. Prinsenbeek volgt op de derde plaats met 62 overlastmeldingen. Dat blijkt uit cijfers die de politie op verzoek van BN DeStem beschikbaar heeft gesteld.  

De afgelopen vier jaren had de politie te stellen met een paar probleemwijken in West-Brabant. Met name bij winkelcentrum de Heksenwiel in Breda en in Langdonk-Oost in Roosendaal was er veel overlast van hangjeugd. Ook in Tholen, Prinsenbeek en het Hooghuis in Etten-Leur zorgden hangjongeren de laatste vier jaar voor de nodige irritatie bij omwonenden.

Bij zowel de Heksenwiel als in Langdonk-Oost zijn verschillende maatregelen genomen om de overlast sterk in te dammen. Zo zijn wifi-spots uitgezet, zijn planten geplant op plekken waar de jeugd hing, heeft de politie veel gesurveilleerd en is er met de tieners en hun ouders gesproken. “We hebben fysieke maatregelen genomen, maar wat zeker zo belangrijk is, is het winnen van het vertrouwen van zowel de jongeren als de klagers”, zegt wijkagent Bas Nielen van Langdonk-Oost.

De maatregelen hebben in beide wijken tot een flinke daling van het aantal klachten geleid. Langdonk-Oost ging van 112 klachten in 2011 naar 26 in 2015. Bij de Heksenwiel namen de overlastmeldingen vooral toe in 2014. Dat jaar waren er 130 klachten, tegenover 61 in 2015. “Jongeren zullen altijd weleens op straat hangen”, zegt Nielen. “Daar is ook niets mis mee, maar het moet geen overlast geven.”

Lees meer in BN DeStem van zaterdag 16 juli.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
282 stemmen