Volledig scherm
Foto Mathijs Bertens / Stuve Fotografie

Fietstochtjes met fatale gevolgen

ETTEN-LEUR - Een loslopende hond, een stilstaand object of auto: op de fiets zeer gevaarlijk. Verkeersteam van de politie roept op om op de fiets toch 'vooral oplettend te blijven'.  Dit jaar raakten in de regio tot nu toe al meer dan 1.100 fietsers betrokken bij een ongeval. Daarbij vielen meer dan 400 gewonden en zes doden.

Een 54-jarige inwoner van Geertruidenberg ging afgelopen zondag een rondje fietsen door de polder. Hij zal nooit meer thuiskomen. Een drama, voor de hele familie, maar zeker óók voor de 94-jarige moeder van het slachtoffer. Haar zoon woonde bij haar op de boerderij en zorgde voor haar. Ook voor haar was die ene seconde zondag in meer dan één opzicht fataal.

Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn familie wil zijn naam uit de pers houden.

Ook Ellie de Nijs (56) uit Roosendaal en de 52-jarige Frank van Esch uit Breda kregen een hond voor het wiel. Beiden kunnen het navertellen, maar zeker voor De Nijs is het leven nog lang niet zoals het was voor die aanrijding op 1 april van dit jaar.

Ellie de Nijs
Ellie fietste met man Jos door de Rucphense bossen toen een sint-bernard voor haar fiets sprong. Ze werd gelanceerd, kwam op haar hoofd terecht en werd wakker op de intensive care met twee scheuren in de schedel, bloedingen in het hoofd en een dubbele sleutelbeenbreuk.

"Ik heb de eerste twee maanden alleen maar geslapen. Nog steeds slaap ik veel, ik heb concentratieproblemen, kan niet op woorden komen of gebruik de verkeerde woorden en ik ben erg emotioneel", vertelt Ellie.

Frank van Esch

Frank van Esch, bestuursvoorzitter van scholenstichting Inos, zag een vrouw met haar hond al eens eerder, op het fietspad langs de Mark (Nieuwveerweg) in Prinsenbeek. Ook dit keer, februari 2011, liep het dier los. Van Esch minderde vaart, maar op het allerlaatste moment sprong hij voor de fiets. Van Esch sloeg over de kop en kreeg zijn fietsmaat boven op zich.

In een periode van drie jaar moest hij ongeveer 45 keer naar de tandarts om alle schade aan kaak en gebit hersteld te krijgen. "Ze had een houding van: 'Ik betaal toch hondenbelasting? Ik maak zelf wel uit wat ik doe'."

Lees meer vrijdag in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen