Volledig scherm
Jacques Vermeulen (80) maakt een foto van een gevaarlijke scheur in het fietspad op de Flaneerdijk. © Peter van Trijen / Pix4Profs

Fietspaden in Roosendaal zijn gevaarlijk

ROOSENDAAL - Jacques Vermeulen (80) uit Roosendaal maakt zich zorgen over de staat van de fietspaden in Roosendaal.

Met zijn camera in de aanslag staat Jacques Vermeulen (80) uit Roosendaal ons op te wachten. "Ik heb een ronde van 20 kilometer uitgestippeld", zegt hij, wijzend op een papier in zijn borstzak. "Zo zien we alle slechte fietspaden in een middag."

Sinds twee jaar houdt Vermeulen de staat van de fietspaden bij, al fietsend - zonder ondersteuning - door Roosendaal en omstreken. Alles legt hij in detail vast en maakt er foto's van. Een intensief werkje waar veel tijd in gaat zitten, met als doel de gemeente te overtuigen iets te doen aan het slechte wegdek en er meer in te investeren. Vandaag fietsen we een stukje met hem mee.

Woekerend onkruid, waterplassen, gebroken, losse en verschoven tegels, ingescheurd asfalt, overhangende struiken: Vermeulen 'ergert zich er kapot aan'.

Het begon allemaal ruim twee jaar geleden. Zijn vrouw was voor de tweede keer in korte tijd gevallen doordat er losse tegels lagen. "Bont en blauw was ze. Later bleek dat ze hierdoor ook een hersenbloeding heeft opgelopen. Voor ouderen zit een ongelukje sneller in een klein hoekje. Je bent gewoon minder flexibel. Vroeger dacht je bij een slecht pad misschien: als ik snel fiets, dan ben ik er zo voorbij. Maar dat kan echt niet meer op onze leeftijd."

Ondertussen wijst hij naar gleuven in het wegdek. "Deze zijn zo breed dat er een fietsband in past. Levensgevaarlijk. Zeker voor wielrenners, die hebben helemaal dunne bandjes." Hij stapt af om een foto te maken. Als gepensioneerd fotograaf probeert hij de slechte punten zo goed mogelijk vast te leggen. "Zien is geloven", zegt Vermeulen overtuigd.

De meest gevaarlijke fietspaden zijn te vinden op de Strausslaan, de Spoorstraat en de Zwaanhoefstraat. Ook het Molenbeekpad en de Flaneerdijk hebben veel slechte stukken volgens Vermeulen. Het eerste jaar nadat hij begonnen was, stuurde hij zijn lijst met een begeleidende brief naar de gemeente.

Lees vrijdag meer in BN DeStem

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1014 stemmen