Volledig scherm
De fietsers zijn in Bergen op Zoom vertrokken om geld op te halen voor Cystic Fibrosis. © Vincent Krijtenburg

Fietsers uit Bergen op Zoom halen 4500 euro op voor Cystic Fibrosis

BERGEN OP ZOOM – Dertien fietsers vertrokken donderdagochtend vanuit Bergen op Zoom voor een fietstocht naar het Zuid-Limburgse Epen. Met de fietstocht van 360 kilometer willen de fietsers van The Air Team CF geld inzamelen voor onderzoek naar de ziekte Cystic Fibrosis (CF).

De fietsers en een ploeg van tien man voor verzorging en begeleiding stond donderdagochtend klaar op de Grote Markt. Ook burgemeester Petter was in alle vroegte naar de Markt gekomen om de deelnemers een hart onder de riem te steken. Petter: “Ik weet net als jullie dat de ziekte CF een enorme impact heeft op de persoon zelf en op de omgeving. Het is daarom belangrijk dat we alles doen wat we kunnen om te helpen.” De burgemeester gaf teamleider Theo van der Himst een cheque in handen, met daarop het bedrag wat opgehaald was door middel van donaties. “Er staat nu 4500 euro op, maar ik vertrouw erop dat jullie hier nog eens 1500 euro bij trappen de komende twee dagen”, zei Petter.

Enkele fietsers zijn zeer ervaren met lange afstandsritten. Zo reed één van hen op de fiets naar de Noordkaap in Noorwegen. Fietser Mark Jacobs uit Bakkum rijdt iedere dag voor zijn werk al de nodige kilometers en traint daarnaast ook wekelijks. Jacobs: “Vorig jaar ging de tocht naar Friesland en onder andere door mijn woonplaats. Helaas kon ik vanwege een blessure niet meedoen, dus dit jaar is voor mij het eerst. Ik doe dit voor de mensen met CF. Voor hen is het niet zo vanzelfsprekend om een stukje te fietsen.”

De fietsers rijden op de eerste dag naar Weert, waar ze Ramon en Debbie bezoeken die een 4-jarige zoontje hebben met CF. Na een overnachting rijden ze op de tweede dag naar de Gulpenberg in het Zuid-Limburgse Epen, waar hen een klim van 14% te wachten staat.

Vanwege de verwachte tropische temperaturen heeft het team extra maatregelen genomen, zegt Theo van der Himst. “We hebben naast de standaarduitrusting nog eens vijftig liter ingevroren water meegenomen. Ook onderweg worden we extra bevoorraad. We moeten gewoon goed drinken en goed op elkaar letten, temperaturen van 33 graden houden ons niet tegen om dit te doen”.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
122 stemmen