Volledig scherm
Scholieren op bezoek bij Podium Bloos Archieffoto Jeroen Jongeneelen/het fotoburo

Extra steun voor cultuur in Breda

BREDA - Drie culturele instellingen uit Breda hebben de laatste jaren een extra financiële bijdrage bovenop de reguliere subsidie gekregen.

Het gaat om Podium Bloos, Breda's Museum en MOTI.

Dit weekend maakte het televisieprogramma Nieuwsuur de resultaten bekend van een enquête onder alle 397 Nederlandse gemeenten. Daarin was de vraag gesteld of de lokale overheden sinds 2013 (noodlijdende) culturele instellingen in hun gemeenten hadden gesteund met extra geld.

Zeventig gemeenten, waaronder Breda, gaven aan dat te hebben gedaan. In Breda gaat het daarbij om een bedrag van in totaal 1.469.064 euro.

Het grootste deel van dat bedrag, namelijk 1,4 miljoen euro, is voor Breda's Museum en MOTI. Die twee fuseren tot een nieuw museum dat in 2017 opent. Een proces waarbij kosten moeten worden gemaakt voor zaken als verhuizing, tijdelijk personeel en de omzetting van de computers. Het extra geld dat is gereserveerd is bedoeld voor die frictiekosten.

Iets anders speelde bij Podium Bloos aan de Speelhuislaan. Tot 2012 kreeg dat theater jaarlijks een vaste bijdrage van het consortium (de gezamenlijke bedrijven die zich bezig houden met de bouw en ontwikkeling van het stationsgebied). Toen de financiële crisis uitbrak en de bouwsector in zwaar weer kwam, besloot het consortium te stoppen met de culturele uitgaven. "Waarop wij opeens geconfronteerd werden met 50.000 euro minder inkomsten per jaar", aldus Ben de Vugt van Podium Bloos. "De gemeente Breda is toen bijgesprongen, waardoor wij even de tijd hadden om naar compensatie te zoeken voor de weggevallen inkomsten. Dat is ons inmiddels aardig gelukt."

In totaal kreeg Podium Bloos 69.064 euro verdeeld over 2013, 2014, 2015 en 2016. "De rest van de weggevallen inkomsten hebben we zelf weten aan te vullen." Breda meldt dat er inmiddels gesprekken met de provincie lopen om de (financiële) positie van Podium Bloos structureel te verstevigen.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
771 stemmen