Volledig scherm

Exclusieve rondleiding door de depots van Breda’s Museum (UITVERKOCHT)


Zondag 17 juli, 13.30 en 15.30u (max. 24 personen)
Rondleiding door de depots van Breda’s Museum
Museum entree
Koffie en taart in het museumcafé
Ticketprijs: € 12,50

Ontdek de rariteiten en curiosa van Breda’s Museum tijdens een unieke actie van BN DeStem Club! Speciaal voor BN DeStem-abonnees gaan op zondag 17 juli de depots van het museum open. De deelnemers kunnen een diversiteit aan museumstukken bekijken die normaliter voor publiek niet zichtbaar zijn.

“We geven de bezoekers een kans om door de depots te lopen. Dat doen musea niet vaak”, vertelt Natali Vermeulen. Maar het is om meer redenen een bijzondere gelegenheid, “het is de laatste keer om de collectie in deze setting te zien, want Breda’s Museum fuseert met Museum Of The Image en we verhuizen naar het MOTI-pand aan de Boschstraat.” De collectie omvat maar liefst 42.000 stukken, er is dus enorm veel te zien in de depots. Bijvoorbeeld Breda als industriestad. Maar ook als sterke stad die zich verdedigde met wapens tegen de vijand. Alles is zo opgesteld dat het jong en oud een boeiende zoektocht door het museumgebouw beleven.

Nostalgie
De leden van BN DeStem Club gaan in groepen van 12 deelnemers in een rondleiding van 45 minuten door het museum. Twee groepen om 13.30 uur en opnieuw twee groepen om 15.30 uur. Volgens curator Quirine van Aerts is de rondleiding zeer de moeite waard. “De nostalgie zal bij velen opleven bij het zien van de vele reclameborden van Kwatta en ETNA. Maar we hebben ook heel veel relieken zoals schedels van heiligen en sieraden die pelgrims hebben meegenomen naar Breda.”

Apotheken
​Ook zien de deelnemers textieldepots met onder meer fijne Brabantse mutsjes en een prachtige hoed van kunstenares Liesbeth van Well. “Soms vraag je je bij sommige dingen in deze grote verzameling wel eens af waarom we het hebben bewaard”, zegt curator Van Aerts. “Maar daar zijn toch altijd wel goede redenen voor. Zo hebben we vijftig zeepjes van de voormalige apotheek Smagghe, daar hebben we ook echt de hele inboedel van. We hebben zelfs de meest complete collectie van apotheken in heel Nederland! Het is echt bijzonder om die stukken nu te kunnen tonen aan publiek.” Na afloop is er ook nog voor iedere deelnemer koffie en taart in het museumcafé. Bovendien kunnen ze ook nog op eigen gelegenheid een andere succesvolle expositie van het museum bezoeken: Dat is ook een portret! Daarbij maken de bezoekers kennis met de portretkunst door de eeuwen heen. En zijn de spraakmakende portretten te zien uit het tv programma ‘Sterren op het Doek’!

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
368 stemmen