Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Ex-partner van pillenboer uit Deventer hoeft huis niet uit

DEN HAAG / BREDA - De gemeente Breda gaat een alleenstaande moeder met kinderen van 7, 4 en 2 jaar niet meer uit haar Bredase woning zetten. Deze toezegging deed een woordvoerster van de Bredase burgemeester Paul Depla gisteren voor de Raad van State in Den Haag. In het schuurtje bij de huurwoning vond de politie in december 2014 721 xtc-pillen.

Die waren daar verstopt door haar ex-partner uit Deventer die twee keer per week bij het Bredase gezin op bezoek kwam. Zijn ex wist niets van de pillen. De Deventenaar werd tot vier jaar veroordeeld. Bij de pillen werd ook een pistool aangetroffen.

In een garagebox elders in Breda vond de politie 189.766 pillen die ook van de man zouden zijn geweest. Na de vondst van de 721 pillen wilde de burgemeester de woning in februari 2015 voor drie maanden sluiten.

De rechtbank in Breda hield dit tegen en besliste dat de burgemeester rekening had moeten houden met de belangen van de kinderen en met de vrouw die er na een hectische tijd in Deventer helemaal doorheen zat. Bovendien dreigde woningbouwvereniging Laurentius haar huurcontract te ontbinden waardoor ze drie jaar lang geen sociale huurwoning meer zou kunnen krijgen. De rechtbank vond een waarschuwing aan het adres van de Bredase voldoende.

Gisteren ging de burgemeester in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens zijn woordvoerster heeft de uitspraak van de rechtbank grote gevolgen voor het handhavingsbeleid bij de vondst van harddrugs in woonhuizen. Die gaan altijd voor drie maanden op slot. Uitzondering is alleen nog maar gemaakt voor een bewoonster met een zware chemokuur. "De uitspraak van de Bredase rechtbank betekent dat ons hele beleid onderuit gaat", zei woordvoerster C. van Slingerland tegen de Raad van State.

Mocht Breda van de Raad van State gelijk krijgen dan zal de woning echter niet meer gesloten worden. De burgemeester vindt de vondst van de pillen te lang geleden. Uitspraak over zes weken.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
323 stemmen