Volledig scherm
Het interieur van La Cucina. Een modern Italiaans terras, maar dan binnen. Foto's Gerard van Offeren/pix4profs

Eten bij La Cucina in Hoogerheide: 'Goed voor een voldaan boertje, met Italiaans aroma'

HOOGERHEIDE - Bij La Cucina in Hoogerheide koken ze 100 procent Italiaans. "Alles eerlijk, vers en puur."

We kunnen onze jaloerse blikken amper van de houtoven in de open keuken afwenden. Wat moet het toch een genot zijn voor een kok om daar niet alleen pizza's en brood in te schuiven maar een dikke côte à l'os of forse zeebaars. Dan is het thuis maar aanklooien met je dure designoventje.

Chef-kok en eigenaar Jeroen van Meurs en zijn staf weten niet anders. De volbloed Nederlanders koken hier al jaren 100 procent Italiaans: "Geen keukengeheim, maar alles eerlijk, vers en puur."

Dat is een treffend motto voor wat wij de Italiaanse keuken zijn gaan noemen. Die keuken bestaat eigenlijk niet, want elke streek, elke plaats en elke familie in Italië kent eigen gerechten en recepturen op basis van lokale ingrediënten en seizoenen. Eén eigenschap hebben vrijwel maaltijden gemeen uit het wonderlijke land van maffia, Berlusconi, Michelangelo én Ferrari: ze zijn puur en simpel.

De Italiaanse keuken is een gulle volkskeuken. Dat hebben ze bij La Cucina goed begrepen. De eerste van de vier gangen uit ons verrassingsmenu - vandaag vis maar het had ook vlees kunnen zijn - is feitelijk een complete maaltijd: een schaal gekookte wulken in pittige knoflooktomaatsaus, twee forse stukken bruschetta met daarop grote, sappige filets van zeebaars die niet zouden misstaan als hoofdgerecht en een salade van mootjes, malse octopus, blokjes vastkokende aardappel, peterselie en frisse vinaigrette. Dat is een hele mond vol, niet alleen op papier ook in de praktijk. Met twee glazen uit de fles verdicchio erbij, een stevige witte wijn uit de regio De Marken, zou dit een rijke lunch geweest kunnen zijn.

Bij La Cucina is het trio een opwarmer. Nu volgen twee schalen. Eén met gnocchi, bereid met gerookte stukjes inktvis. Op de andere huisgemaakte ravioli's gevuld met 'witvis en kaas' , op smaak gebracht met boter en citroen. Klassiek, lekker en machtig! Je wilt stoppen, want er volgen nog hoofd- en nagerechten, maar je blijft automatisch steeds een vorkje prikken. De keurige bediening ziet ons gevecht tegen de calorieën en het naderende ontploffingsgevaar. Ze reageert attent en neemt de net niet lege schalen mee naar de afwasautomaat. Zo krijgt het begrip verlossing een verrassende dimensie.

We concentreren ons even op het interieur en beseffen dat we op een modern Italiaans terras zitten, maar dan binnen. Het is met name de robuuste vloer van straatklinkers die deze aangename sfeer oproept. En er is geen muziek! Vrolijk kletsende gasten zorgen voor genoeg akoestische begeleiding.

We zuchten nog eens diep, doen stiekem wat rek- en strekoefeningen als fysieke voorbereiding voor op de harder, vis uit de Oosterschelde. Het hoofdgerecht komt linea recta uit de houtoven. Het is een uitgebalanceerd smaakplaatje: forse filet, goede garing, krokante vishuid, rinse kerstomaten, zoete stukjes wortel, aardse cantharellen en frisse saus die de chef viscrème noemt: extract van visgraten, kruiden, drank et cetera.

Het kan aan ons liggen hoor, maar het bolletje vanilleijs met prima gebakken pruimentaart, komt niet zo meer aan. Op de terugweg in de auto laten we voldaan een Hollands boertje, met Italiaans aroma.

BEOORDELING

Voorgerecht: 7,8
Hoofdgerecht: 8,2
Nagerecht: 7,6
Prijs/kwaliteit: 8,0
Bediening: 8,0
Sfeer: 7,8
Drank: 7,5
Eindscore: 7,8

REKENING

2 keer 4-gangenmenu 85 euro
1 fles verdicchio 33 euro
totaal: 118 euro

Een ruime kaart met veel populaire gerechten zoals je die in restaurants in Italië zou kunnen treffen: bijvoorbeeld vitello tonnato (12,80 euro), carpaccio (13,00) en insalata caprese (9,20) bij de antipasti, spaghetti alle vongole (15,50) onder de primi, ossobucco (22,50) bij de secondi, aparte gegrilde groenten (3,50),sgroppio (citroenijs, 7,50) als dolci en een reeks pizza’s, vanaf 10,50 euro. Daarnaast is er het wisselende dagmenu, dit keer met vis.

ADRES

Restaurant La Cucina
Ossendrechtseweg 1, 4631 BA Hoogerheide
Telefoon: 0164-616715
www.restaurantlacucina.nl
Open: dinsdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
535 stemmen