Volledig scherm
Vlnr: de dochter van de vakantievierende Jack Marijnissen, Ingrid Mol, winnares Esther Siemons, wethouder Cees Evers en Jessica van Roden. foto peter van trijen/pix4profs

Esther Siemons wint cultuurprijs 'Kunst met een iets grotere K'

Rucphen 'Kunst met een iets grotere K', zo noemde de jury het werk van Esther Siemons die gisteren de cultuurprijs 2016 van de gemeente Rucphen won. Dit jaar was het genre Beeldcultuur, met als thema: Spiegel van Rucphen.

De werken moesten Puur Rucphen uitstralen. Als kernwoorden kregen de deelnemers mee: eenvoudig, authentiek, gastvrij en een tikkeltje bourgondisch. Volgens het juryrapport was het werk van de winnares uit Zegge geen letterlijke vertaling van de opdracht. "Echter, door de abstracte grafische compositie, het krachtige kleurgebruik en het vakmanschap waarmee de gelaagdheid in het werk is aangebracht, laat Esther Rucphen trots in haar eigen cultuurspiegel kijken", aldus de jury. Samen met haar waren uit de 22 deelnemers ook Ingrid Mol, Jessica van Rooden en Jack Marijnissen genomineerd.

De gemeenteraad besloot in 1995 om iedere 2 of 3 jaar een cultuurprijs uit te reiken, het is pas de vierde keer dat het daarbij horende bronzen beeld Zegedans wordt uitgereikt. Wethouder Cees Evers wil niet dat de volgende uitreiking lang op zich laat wachten. "Dat is in 2018 en dan is het genre Erfgoed", zo kondigt hij aan.

De 22 kunstwerken zijn tot eind november in het gemeentehuis te zien. Er zijn foto's, keramiek, schilderwerk en grafische ontwerpen. Daaronder dus ook een schilderwerk van Jack Marijnissen, een sculptuur van Jessica van Rooden en jeugdvoetbalfoto's van Ingrid Mol. Volgens galeriehouder Ton Jaspers, die samen met zijn collega Gerrie Broos en docent beeldende kunst Mary Vincenten de jury vormde, hebben de inzendingen zowel door kwantiteit als kwaliteit verrast.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
757 stemmen