Volledig scherm

Er zijn genoeg gekke dingen gebeurd in 't Haarhuis Annee in Roosendaal

ROOSENDAAL - Blonderen totdat het haar bijna wit is. Blauwe of paarsige gloed erin mag ook. Dat was helemaal in toen Roosendaler Peter Annee (74) vijftig jaar geleden zijn kapsalon 't Haarhuis Annee op de nieuwe Markt in Roosendaal begon. "Nu is blonderen weer mode. Trends komen altijd terug al dan niet in een andere vorm."

In 1959 ging Annee naar de kappersacademie in Rotterdam. Kleuren van het haar vond hij een van de leukste vakken. "Blijft fascineren en de mogelijkheden zijn eindeloos." Na zijn opleiding werkte hij eerst enkele jaren in verschillende salons in Oudenbosch, Breda en Dordrecht. Zijn droom van een eigen kapsalon kwam in vervulling toen hij in 1966 de kapsalon van de heer Maas op de Nieuwe Markt overnam.

Annee: "Rond deze tijd waren de grote krullen a la Soraya, koningin van het voormalig Perzie in. Ook de beroemde Grace Kelly rol maakte zijn entree. Veel haarlak en spelden markeren deze periode." Een andere trend aan het eind van de jaren zestig was het dragen van pruiken. De voorraad bestond in deze tijd uit vierhonderd tot vijfhonderd pruiken, waarbij er wekelijks bijna honderd pruiken over de toonbank gingen.

De geschiedenis van de trends in kapsels gaat na de pruikentijd over in de krullentijd. "Hierna kwamen juist weer de lange losse kapsels in de hippietijd. Dat vond ik de ergste haardracht. Geen creativiteit", zet Annee uiteen. "Ik vind dat best meevallen. Het lijkt op de huidige Ibizastijl", onderbreekt Irmgard Annee (56) haar man.

"In die periode ben ik begonnen bij 't Haarhuis. Ik vind het wel leuk al die warrige kapsels met vlechtjes erin." Irmgard Annee werkt vanaf 1976 in de salon. Beiden staan nog altijd in de salon. "Zolang mensen mij nodig hebben blijf ik werken", zegt meneer Annee. Op dat moment komt kapster Kim van Stokkom (31) binnen. Zij werkt vanaf haar 19e in de salon. "Ik ben binnengekomen en nooit meer weggegaan. Ik hoor er gewoon bij", legt ze uit. 

Zijn er wel eens gekke dingen gebeurd. "Genoeg", zeggen ze in koor. "Mensen met rare wensen proberen we altijd van verstandig advies te voorzien", zegt Irmgard overtuigt. Peter: "Ach, als mensen binnenkomen en zeggen ik wil wit of zwart. Wat maakt mij het uit. Ik vraag dan slechts of ze een keuze kunnen maken."

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1201 stemmen