Volledig scherm
ANP Kippa

'Er was er maar één zoals Toots met zijn mondmuziekske'

SCHOTEN - "Toots was niet meer van de jongsten maar het bericht dat wij net gehoord hebben komt toch wel aan. Hij was een ontzettend lieve en bescheiden man. Hij is tot de laatste dag eenvoudig gebleven maar hij was een grotere intellectueel dan je zou denken. Discussies met hem gingen altijd diep."

Dat zegt Jack van Poll net nadat maandagmorgen bekend geworden is dat de Belgische jazzlegende is overleden. Roosendaler Van Poll was eigenaar van Brabants Nieuwsblad maar verkocht die krant om zich geheel toe te leggen op zijn grote liefde: jazz spelen op de piano. Dat deed hij met grootheden uit die muziekstijl, onder wie dus ook Thielemans.

Koetshuis
"Toots heeft in een interview eens gezegd dat het aan mij te danken was dat hij zijn eerste optreden in Nederland kreeg. Hij was toen nog niet zo bekend, zeker niet buiten de kring van mensen die goed thuis waren in de jazz. Ik herinner mij dat optreden waar hij aan meedeed nog goed. Dat was in het Koetshuis in Roosendaal."

Improvisaties
Toots Thielemans speelde gitaar maar werd wereldberoemd met virtuoze improvisaties op de mondharmonica. "Voordat hij met zijn mondmuziekske begon floot hij op veel. Ook improviserend bij zijn gitaarspel. Het zegt veel over zijn geweldige gevoel voor harmonie."

Klik
Van Poll woont tegenwoordig in Schoten bij Antwerpen. Thielemans was thuis bij zijn vrouw en kinderen in Brussel. Ze gingen ieder voor zich op pad voor tournees en andere optredens. Soms zagen zij elkaar twee jaar niet. Maar als zij elkaar dan weer ergens tegen het lijf liepen dan was de klik tussen de jazzmakkers er meteen weer.

Grote meneer
"Dan kwam dat mondmuziekske uit zijn zak en dan deed hij mee. Het was in de jazzmuziek natuurlijk een beetje een raar instrument en hij was ook de enige in West-Europa die het deed. Maar hij was een grote meneer in de jazzwereld, zeker weten."

Superrijk
"Uit de verhalen die hij vertelde merkte je wel dat hij een superrijk leven geleefd heeft", zegt Jack van Poll. "Er was er maar één zoals Toots met zijn mondmuziekske. En we krijgen er niemand voor terug."

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen