Volledig scherm
© Thinkstock

Enquête: aanpak drugscriminaliteit in West-Brabant 'niet afdoende'

BREDA - De productie van drugs in West-Brabant heeft invloed op het dagelijks leven van een van de vijf bewoners van deze streek. Dat is geen wonder, want bij 43,8 procent van de West-Brabanders is wel eens een hennepplantage of drugslab in de buurt opgerold. Dat blijkt uit een enquête van BN DeStem, waaraan meer dan duizend lezers van deze krant hebben deelgenomen.

De manier waarop politie en overheid de drugsproblematiek aanpakken wordt door bijna de helft van de ondervraagden betiteld als ‘niet afdoende’. Ze zouden vooral aan symptoombestrijding doen: „Af en toe een invalletje en een labje sluiten. Maar de kopstukken gaan hun gang.” Dat wil niet zeggen dat West-Brabant dan maar de deur achter zich dicht trekt en tegen politie en gemeenten zegt: zoek het maar uit.

Een meerderheid van 58 procent vindt het zijn taak om samen met de politie te letten op verdachte situaties in de directe woonomgeving.

Alledaagse aanwezigheid
​Drugs en de bijbehorende overlast steken overal de kop op. Of het nu gaat om een coffeeshop ‘om de hoek’ in Etten-Leur, in de Koninginnestraat in Breda waar burgemeester Paul Depla woont, op een vakantiepark in Baarle-Nassau of in de Scharstraat in Bergen op Zoom… Wiet, speed en xtc, hun aanwezigheid is bijna alledaags: ‘gewoon bij de buren’.

Het huidige gedoogbeleid is failliet constateert een groot aantal BN DeStem-lezers. „Verkoop wel toestaan en productie verbieden is je reinste onzin en vragen om problemen.” De oplossing: „Softdrugs, dus wiet, vrijgeven”.

Hans Vissers, politiechef van de eenheid Midden-en West-Brabant, is blij dat 58 procent van de BN DeStem-lezers het als zijn burgerplicht beschouwt om de buurt in de gaten te houden. „Maar ik vind het jammer dat onze aanpak, ondanks alle forse inspanningen en goede resultaten nog steeds geen voldoende krijgt”, zegt Vissers. 

Zaterdag in BN DeStem een uitgebreide productie over de invloed van drugscriminaliteit op West-Brabant.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
892 stemmen