Volledig scherm
Een uit Amsterdam afkomstige hengelaar zette zijn vangst onder de brug tussen Oud Gastel en Kruisland op Facebook.

Enorme snoek in Roosendaalse Vliet schrikt triatleten af

OUD GASTEL - Op Facebook verscheen afgelopen weekeinde een foto van een visser met een joekel van een snoek in zijn armen. Op zich niet zo bijzonder, maar de hengelaar stond onder de Commissaris van de Hartenbrug in Oud Gastel en daar wordt over enkele weken (24 en 25 juni) door bijna duizend triatleten gezwommen in open water.

De foto werd al snel doorgelinkt met daarbij de grimmige tekst: ‘En hier moeten jullie straks gaan zwemmen?’ Ervaren triatleten zijn wel gewend om in open water te zwemmen. In een wedstrijd in het Zeeuwse Zoutelande kwamen de deelnemers ooit in een enorme kwallenplaag terecht en bij de Olympische Spelen van Sydney werden netten in de baai aangebracht om de deelnemers te vrijwaren van een in de haven gesignaleerde witte haai.

Voor bijna tweehonderd deelnemers is het de eerste keer dat ze aan een triatlon meedoen. Sommigen reageerden geschrokken op de enorme vis. Maar volgens Joost Lambregts van de Gastelse hengelsportvereniging ’t Bliekske hoeven zij niet bang te zijn dat de vis aan de zwemmers gaat knabbelen. „Een snoek is een roofvis en kan wel happen, maar dat is zeer uitzonderlijk. Het idee dat je tussen zulke grote vissen zwemt kan natuurlijk wel afschrikken.”

Volgens de triatlonorganisatie is er in 32 jaar tijd nog nooit iemand in het water aangevallen. „In de beginjaren zaten de Belgische vissers nog aan de kant te hengelen, verbaasd keken ze dan naar al die spartelende armen in het water”, zegt Frank Hopstaken van ’t Veerke. „We controleren natuurlijk wel de waterkwaliteit van de Roosendaalse Vliet. Vissterfte komt wel eens voor, maar dat was niet in de periodes van onze wedstrijd.” Om de vele beginners te laten wennen aan het buitenwater houdt de organisatie op dinsdag 21 juni het zogeheten proefzwemmen. Hopstaken: „Kunnen de snoeken alvast wennen.”

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
501 stemmen