Volledig scherm
Mattie Voorbraak voor het terrein waar de woningen moeten komen. © Chris van Klinken/Pix4Profs

‘Enorme kloof tussen politiek en inwoners in Steenbergen’

STEENBERGEN - De huidige politieke partijen kennen de inwoners van Steenbergen niet, zegt Mattie Voorbraak (39 jaar). Er heerst een enorme kloof tussen de gemeentelijke politiek en de inwoners, ziet de Steenbergenaar. Niet gek: „Meer dan de helft van de inwoners in Steenbergen stemt niet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. En daar profiteren de linkse partijen van. Bij landelijke verkiezingen zie je dat de PVV en de VVD de grootste zijn hier.”

Voorbraak is een van de mensen die is aangesloten bij de groep ‘Geen azc in Stb’ (‘we zijn gewoon een groepje mensen, geen geoliede machine’, zegt hij over de club van ongeveer vijftien man.) Vorige week stond hij met zes vrienden plots op het gemeentehuis, tijdens een vergadering van fractievoorzitters. Ze bleven achterin de zaal staan en vertrokken zo snel als ze kwamen. Een enkeling van de groep bonsde bij vertrek ook nog op de ramen.

'Meer open kaart'
Hij legt uit waarom ze deden wat ze deden die avond: „Twee dagen daarvoor kreeg ik een appje van een vriend over de woningen die de gemeente wil plaatsen in de wijk Buiten de Veste. Een deel daarvan is bestemd voor statushouders. Ik vond het verontrustend dat de gemeente alleen omwonenden hierover informeerde. Terwijl het heel Steenbergen aangaat en niet alleen dat blokje om de woningen heen. Er moet meer open kaart worden gespeeld. Vorig jaar was er veel onrust. Dit hadden ze heel anders aan moeten pakken.”

Steenbergen stond vorig jaar op zijn kop vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Omdat hij het ook niet vertrouwde, besloot hij samen met wat vrienden naar het gemeentehuis te gaan. „Omdat de huizen op zo korte termijn ter sprake kwamen, dachten we. We waren bang dat ze het in sneltempo wilden aftikken”, zegt hij. Eenmaal op dat gemeentehuis bleek het onderwerp niet op de agenda te staan. En dus gingen ze weer naar huis.

Zorgen
Maar alles wat er speelt in de gemeente laat hem niet los. Het heeft zelfs zijn politieke interesse aangewakkerd, vertelt hij. „En niet alleen bij mij. Ik verwacht dat de partijen die meer openstaan voor de mening van inwoners meer stemmen gaan krijgen. Als ze het slim aanpakken. ” Zijn persoonlijke opvattingen over de migrantenstroom hebben er dit keer niks mee te maken, zegt hij. „We willen echt een punt naar de gemeente maken. Ze hebben dit niet handig aangepakt.” Vandaag staat het protest bij de gemeenteraad op de agenda.

Hij maakt zich wel zorgen. Om de integratie bijvoorbeeld. „Als je ze allemaal bij elkaar zet, dan blijven ze binnen dat kliekje. Dat komt de integratie niet ten goede. Ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar ik maak me zorgen om de veiligheid voor mijn vrouw en dochter. Het brengt onrust met zich mee. De statushouders hebben andere normen en waarden. En dat kan botsen.”
Het protest dat donderdag op het gemeentehuis zou plaatsvinden gaat toch niet door. Wél wil Voorbraak met een klein groepje de uitnodiging van de burgemeester aannemen om eens te gaan praten. „Ik ben wel benieuwd wat hij ons te vertellen heeft.”

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1046 stemmen