Volledig scherm
Het Ploegendienst Festival op Breepark in mei. Net als Duikboot Festival is de organisatie in handen van voormalige NHTV-studenten. © Ron Magielse / Pix4Profs

Elk weekend een dancefestival rondom Breda: 'We maken elkaar onderhand kapot'

BREDA - Er zal in West-Brabant geen plekje onbezet blijven: op elke graspiet moet een dancefestival komen. Die indruk krijg je in ieder geval wanneer je door de festivalagenda bladert, of in het weekend de ramen openzet. Waarom schieten de dancefestivals - zeker rondom Breda - als paddenstoelen uit de grond? En wat betekent dat voor de discotheek?

Allereerst is het een landelijke trend: volgens de laatste representatieve cijfers (uit Festival Monitor 2014) blijkt dat er in Nederland zo'n 801 culturele festivals zijn - daar zitten zo'n 350 dancefestival tussen. En als het om house gaat, concurreert Noord-Brabant al jaren met Noord-Holland. Nu meer dan ooit, want het gros van de regionale dancefestivals debuteerde in de laatste vijf jaar. 

Vrolijke mensen
Duikboot Festival (27 augustus op Breepark) is een van die jonkies. Organisator Jacco Grinwis: "Er zijn zoveel festivals dat we elkaar onderhand kapotmaken, maar er is ook heel vraag naar festivals momenteel. Steeds meer danceliefhebbers komen in de winter amper buiten, maar staan in de zomer elk weekend te dansen. De festivalganger is ook een ander persoon dan de clubganger. Iedereen is vrolijk in de zomer, dat maakt het ook zo leuk."

NHTV
Veel festivals in West-Brabant worden neergezet door grote evenementenbureaus, maar in deze jaren van wildgroei zijn het de kleine partijen die opvallen. Daar speelt de NHTV zeker een rol in, volgens oud-student Grinwis: "Die opleiding International Media and Entertainment Management begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. Veel studenten houden hun eerste feestje in Breda en groeien door naar festivalformaat. Daar is ons bedrijf, XXL Events, ook een voorbeeld van. Maar let wel: het succes is afhankelijk van je eigen ondernemerschap."

Massaal
Ook de oudere danceliefhebber zet zijn slippers tegenwoordig graag in het zand, weet Bert Janssen van Chapeau Events. Zijn festival Just Dance trok onlangs weer duizenden mensen naar Etten-Leur. "De generatie 30+ groeide op met het idee dat dancemuziek iets voor in de discotheek was. Nu festivals booming zijn, trekken zij ook naar buiten. Het is een hype en wij voorzien graag in die behoefte. Toch zie ik het ook nog wel gebeuren dat mensen de intimiteit van de club weer verkiezen boven de massale festivals. Ook dat heeft zijn charme."

Lege clubs
​En hoe is het nu met de clubs? Die lopen leeg in de zomer. Raymond Elzerman (Graanbeurs, Kerkplein) weet er alles van: "De festivals zijn absoluut onze grootste concurrenten in de zomer. Het is verdomd lastig je club vol te krijgen terwijl er elk weekend een dancefestival op fietsafstand is. Zo hebben de discotheken al heel wat harde tikken gehad. Maar het maakt je ook creatief, zo organiseren we afterparty's bij de festivals, komen de mensen toch nog binnen."

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
324 stemmen