Volledig scherm

Eis: 9 jaar cel voor moord op Rudi Schouten

BREDA - Het Openbaar Ministerie eist negen jaar cel met aftrek van voorarrest tegen Pearl S, die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar Rudi Schouten heeft omgebracht in Breda. Er is geen bewijs voor voorbedachte rade of moord in vereniging. Het Openbaar Ministerie gaat uit van doodslag.

Officier van justitie Paul Emmen vindt dat Pearl S. geen beroep op noodweer kan doen ook al schoot hij pas nadat hij door de broers Schouten op het hoofd was geslagen met een hakbijl en een machete. Maar hij kon weten dat het tot een confrontatie zou kunnen komen.

En bij de tweede keer dat hij schoot, lag Rudi Schouten al weerloos op de grond en had hij de machete niet meer in zijn hand. Op dat moment kan er ook geen sprake meer zijn geweest van de noodzaak tot zelfverdediging.

De officier gaat er dus niet vanuit dat Rudi Schouten is mishandeld door meerdere personen tegelijk. Verdachte Pearl S. heeft verschillende schoten op Rudi afgevuurd, bleek tijdens de rechtszaak. Volgens de verdachte viel Schouten hem met een machete van 40 centimeter lang aan. "Ik schoot omdat hij het mes pakte, ik was in paniek!"

Rudi Schouten werd op 3 april 2015 op klaarlichte dag op neergeschoten in de Cypresstraat in Breda. Verdachte Pearl S. heeft na een woordenwisseling tien keer op Rudi Schouten geschoten.

Na de tweede serie schoten is de gewonde verdachte met een auto van zijn vrienden naar het Amphia Ziekenhuis gebracht en daar aangehouden. Twee maanden geleden werd het vermoedelijke moordwapen gevonden.

Ruzie
De aanleiding voor de schietpartij is schimmig. Rudi zou volledig opgefokt zijn geweest omdat zijn ex-vriendin misbruikt zou zijn door een lid of leden van motorclub Satudarah. Maar in de nacht van 2 op 3 april zou Rudi gedronken hebben en cocaïne hebben gebruikt. Rudi zou uit woede de banden van haar zus, zijn schoonzus dus, hebben lek gestoken. De man van de schoonzus is namelijk lid van Satudarah.

De schoonzus belt haar vriend in Spanje waar hij op dat moment is. De man belt zijn vriend Pearl S met de vraag of hij zijn vrouw kan ophalen die ergens met lekke banden staat. Pearl S. doet dat en ze gaan naar haar ouders. Daar komt een telefoontje van Rudi binnen. Rudi en Pearl S spreken af de zaak met elkaar uit te praten bij winkelcentrum Tuinzigt in Breda.

Pearl S.:"Ik gaf hem een hand en toen sloeg hij opeens om. Hij wilde uithalen." Volgens S. ontweek hij de klap en zag hij ineens iemand met een bijl. Schouten zou toen een mes tevoorschijn hebben gehaald en op S. zijn afgestapt, waarop S. geschoten heeft.

Getuigen
De broer van Rudi Schouten Danny en andere getuigen zeggen dat er meerdere mannen bij mishandeling betrokken waren. Pearl S. houdt vol dat hij als enige heeft gevochten.

Advocaat Karin Blonk stelt dat haar cliënt op de grond lag en pas schoot toen hij door de broers Rudi en Danny Schouten hard op het hoofd was geslagen met een hakbijl en een machete. Dat was volgens haar pure zelfverdediging. Na de eerste schoten liep Rudi Schouten weg, struikelde en de machete viel uit zijn handen. Pearl S. zag hem op zijn knieen naar het kapmes kruipen. Daarop schoot hij opnieuw. Volgens zijn raadsvrouw vreesde de verdachte een nieuwe aanval met het kapmes. En dus kwam ook de tweede serie schoten volgens haar voort uit noodweer.

Hieronder de tweets van onze rechtbankverslaggever

Tweets by bndsrechtbank

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
RUST
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
858 stemmen