Volledig scherm

Eis 240 dagen cel voor vrouw die 'in psychose' in Zundert huisbaas neerstak

BREDA/ZUNDERT - De verdachte is 27. Een vrouw. Een meisje nog. Ineengedoken en timide herhaalt ze maar steeds ‘het niet meer te weten’. Jawel, ze heeft haar huisbaas met een spray in zijn gezicht gespoten. Maar dat ze hem ook gestoken zou hebben met een vleesmes van twintig centimeter, is ze volledig kwijt.

De eerste dag van 2016 begint bar slecht in dat huurhuis in Zundert met kamerbewoners. De huurbaas is kwaad op de verdachte omdat ze een geleende laptop nog niet heeft teruggebracht. Als hij haar zolderkamer binnenkomt - volgens haar raadsman was het meer ‘binnenbeuken’ - krijgt ze een paniekaanval. ,,Dat gebeurt als mensen agressief tegen mij doen, daar kan ik niet tegen.”

Ze heeft tot in de kleine uurtjes met haar vriend gedronken en ghb gebruikt. Het is niet de eerste keer dat dat bij haar een psychose uitlokt, ook door ‘dingen uit het verleden’.

Ze spuit de verhuurder met een deo in zijn gezicht. Maar volgens politieagenten was het pepperspray. Er hangt zo’n walm in de kamer dat ze amper kunnen ademen. Op de overloop wordt een bebloed vleesmes aangetroffen. En overal bloedsporen. Die zitten ook op de badjas, waarin de vrouw uiteindelijk totaal overstuur op straat loopt.

De huurbaas heeft een fikse snijwond in zijn schouder. Maar hij doet geen aangifte. En wil er verder ook niets over kwijt. Dat vindt advocaat Barry van de Luijtgaarden maar merkwaardig. Hij zoomt in op de hiaten in het verhaal: ,,We weten niet eens wie het mes heeft vastgehad, wie er heeft gestoken. Er zijn dus nog heel andere scenario’s denkbaar.” Als de rechtbank wel voldoende bewijzen tegen zijn cliënt ziet, dan acht hij een beroep op noodweer gerechtvaardigd.

De officier van justitie eist voor poging tot zware mishandeling 240 dagen cel, waarvan 76 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Ze is het wel volledig eens met de verdediging dat de vrouw vooral moet worden geholpen. Want uit psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte kampt met een scala aan ernstige persoonlijkheidsstoornissen. En dus vraagt de officier ook opname in de forensisch-psychiatrische kliniek De Mare in Halsteren. Daar verblijft de vrouw nu ook al.

Vonnis op 11 juli.

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
281 stemmen