Volledig scherm
foto Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto

Eis 2 jaar cel voor drugslab in Bredase woonwijk

BREDA - "Al drie jaar doe ik vreselijk mijn best. Ik heb een vriendin, een kind en ben clean. En nu komt er ineens iemand die zegt: Ga jij maar eens lekker twee jaar zitten, jongen.” De 38-jarige drugsverdachte hoort de eis hoofdschuddend aan.

En zijn advocaat haalt alle juridische gereedschappen uit z’n koffer om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te laten verklaren.

Op 23 juni 2013 komt er een anonieme melding bij de politie. Er hangt een zware chemische lucht rond de woning aan de Spitsbergenstraat 12 in Breda. Omwonenden signaleren ook mannen met rubber handschoenen in en rond het pand. Voor het huis staat een bestelbusje.

Als de politie arriveert, rijdt de auto net weg. Iets verderop stapt de verdachte uit. Hij en de twee in het busje worden aangehouden. Even later wordt de woning doorzocht. In de kelder bevindt zich een nogal knullig drugslab. Er worden ook grondstoffen en productiemiddelen amfetamine gevonden.

De verdachte, toen nog aan de drugs en diep in de schulden, zegt dat hij er is ingeluisd door een stel Marokkanen. Hij zou zijn huis beschikbaar hebben gesteld voor de ‘opslag’ van voor hem onbekende spullen. In de woning vindt de politie wel handschoenen met zijn dna. En in eerste instantie heeft hij tegen de politie gezegd dat ‘ze wel hebben geprobeerd amfetamine te maken, maar dat het is mislukt’.

Zijn advocaat Lars Langenberg vraagt het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De aanhouding en het binnengaan van de woning waren volgens hem onrechtmatig . Zijn cliënt werd enkel en alleen staande gehouden op basis van een anonieme melding. En dus was hij op dat moment nog geen verdachte. Ook was er geen machtiging of toestemming om de woning binnen te treden.

Officier van justitie Karlijn Gimbrère stelt dat een woning ook direct zonder machtiging mag worden binnengegaan ‘ter voorkoming of bestrijding van onmiddellijk gevaar’. Ze eist dus 24 maanden voor medeplegen. 

Uitspraak op 18 augustus.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen