Volledig scherm
© ANP

Eindelijk weer wat geld in de la van gemeente Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Nog altijd is er geen sprake van halleluja, als het gaat om de financiën van de stad Bergen op Zoom. Begin volgend jaar bedraagt de schuld een kleine 200 miljoen euro. Beetje bij beetje gaat dat bedrag de komende jaren omlaag. "We komen van een schuld van 245 miljoen euro", legt Ad Coppens, wethouder Financiën uit.

De oorzaak: de Nedalco-deal waarmee Bergen op Zoom voor tientallen miljoenen euro's het schip in ging. Voor de duidelijkheid: de begroting van de stad, dus wat er aan geld omgaat in de gemeente, is jaarlijks zo'n 225 miljoen.

Als alles volgens plan verloopt, zit de stad tegen 2021 op een schuld van zo'n 179 miljoen euro. Toch durft Coppens al voorzichtig aan het uitgeven van geld te denken. "Als we nu bijvoorbeeld grond verkopen, gaat de opbrengst rechtstreeks naar de aflossing van onze schuld."

De vraag is wat op termijn een verantwoorde schuldenlast is voor de stad. Op welk moment is Bergen op Zoom niet alleen maar bezig met aflossen, maar kan en durft ze ook weer geld uit te geven. "Nu zit de stad op slot, dat is op de lange termijn niet goed. Als je te lange tijd te weinig doet, is er straks sprake van een inhaaleffect. Dan moet je van alles doen. En dat kost ook geld."

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
620 stemmen