Volledig scherm
Boswachter Marcel Douma met zijn portofoon in het Liesbos. Boswachters kunnen binnenkort gebruik maken van het politiesysteem C2000, zodat ze bij calamiteiten sneller kunnen communiceren en ook in afgelegen gebieden bereik hebben. Foto Joyce van Belkom/Pix4Profs

Eindelijk portofoon voor boswachter in West-Brabant

ETTEN-LEUR - Van uit de hand gelopen barbecues in het bos tot een wandelaar met een hartstilstand: handhavende boswachters krijgen direct toegang tot het alarmsysteem C2000.

Daar sta je dan in een ver buitengebied als boswachter met handhavingsbevoegdheid. Gewapend met alleen je mobiele telefoon. Een ruiter ligt op de grond. Overduidelijk nekletsel. Er moet meteen gestabiliseerd worden. Het paard is helemaal van slag en moet in bedwang worden gehouden.

Je belt met je mobiele telefoon om hulp. Geen bereik! Het is boswachter Marcel Douma in de praktijk overkomen. "Ik moest tien minuten rijden om bereik te hebben en in te bellen bij de hulpdiensten. Toen weer terug naar de plaats van het ongeval. Daarna weer weg om bereik te hebben en de ambulance in dat bos over al die paden te begeleiden. Je verliest kostbare tijd."

Geen overbodige luxe
Voor de gemoedsrust: met het slachtoffer is het allemaal goed gekomen. Maar wat Douma wil zeggen: een directe aansluiting voor BOA's op C2000, het landelijk communicatiesysteem voor hulpdiensten, is geen overbodige luxe.

"Het gaat over veiligheid van bezoekers. Maar ook over de veiligheid van mij en mijn collega's. Bij verdachte situaties konden we nooit direct een kenteken natrekken."

De portofoons zijn een lang gekoesterde wens van Staatsbosbeheer. Douma is er blij mee. Hij heeft als coördinator voor West-Brabant zitting in de landelijke werkgroep die het project heeft voorbereid, net als Sjaak Smits die de BOA's in Oost-Brabant coördineert.

Volledig scherm

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
723 stemmen