Volledig scherm
In Etten-Leur zijn rondom de eiken rood-witte linten gespannen als waarschuwing voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups. foto Ralph van Wolffelaar

Eikenprocessierups duikt weer op in West-Brabant

HALDERBERGE / ETTEN-LEUR - Op verschillende plaatsen in Etten-Leur is de eikenprocessierupsen gesignaleerd. Onder meer ten zuiden van de A58 bij het Trivium en langs de Plantijnlaan zijn meerdere bomen getooid met rood-wit geblokte waarschuwingslinten. In Halderberge worden 2000 eiken bespoten.

De gemeente Etten-Leur inventariseert nog in welke bomen de nesten met eikenprocessierupsen precies aanwezig zijn, laat woordvoerder Wendy Vervaart weten. Zowel bij de A58 als langs de Plantijnlaan gaat het om verschillende bomen maar de gemeente waagt zich nog niet aan exacte aantallen.

Zo gauw een nest is gelokaliseerd wordt de plek gemarkeerd met het lint. "Zodra de inventarisatie is afgerond starten we met de bestrijding van de eikenprocessiesupsen.", aldus de woordvoerder.

Halderberge
Preventief gaat gemeente Halderberge te werk. Daardoor is dat grondgebied al jaren nagenoeg vrij van de eikenprocessierups. Sinds 2004 bespuit de gemeente een 'buffer' van 2068 eiken op de gemeentegrens met Roosendaal en Rucphen. 

Moerdijk
In de gemeente Moerdijk, vorig jaar getroffen door uitbraak van de processierups, zijn nu nog geen gevallen bekend. Vorig jaar is daar na de uitbraak preventief gespoten ter verdere bestrijding van de rups.

De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen na ontpopping leiden tot huid- en oogirritaties.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
75 stemmen