Volledig scherm
Gevangen cobra in Made Foto Marcel van Dorst - MaRicMedia

Eigenaar ontsnapte cobra Made hoeft niet te betalen: besparing 17 mille

MADE - De eigenaar van de cobra die in september 2014 ontsnapte in Made, draait niet op voor de kosten om zijn vermiste huisdier weer op te sporen. Dat is besloten na een gesprek met de slangenman, zo zegt een woordvoerster van de gemeente Drimmelen.

Na de ontsnapping van het reptiel werd destijds een grote tweedaagse zoekactie op touw gezet. Burgemeester Gert de Kok en twee ambtenaren waren er bijna twee dagen lang fulltime mee aan de slag. Verder werd onder meer een cateraar ingezet en ook werd een slangenexpert ingeschakeld. De kosten van al die bedrijvigheid heeft de gemeente eerder becijferd op 17.000 euro.

Claim
Dat bedrag werd ook genoemd in een strafzaak tegen de eigenaar. De strafrechter liet bij de behandeling van die zaak weten dat hij de claim niet 'even tussendoor' wilde behandelen. De Madenaar werd wel veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur. Ook mocht hij twee jaar lang geen gifslangen meer houden. De zestien dieren die hij voor de ontsnapping van de cobra in huis had had hij toen de deur al uitgedaan.

Voorlichting
Na het oordeel van de strafrechter kon de gemeente naar de civiele rechter stappen om alsnog te proberen het bedrag op de Madenaar te verhalen. Zo ver is het dus niet gekomen, zo vertelt de woordvoerster. "We hebben hem in dat goede gesprek nog wel meegegeven dat wij het zouden toejuichen als hij zijn kennis van reptielen met anderen te delen door er voorlichting over te geven. Of dat er ooit van gekomen is weet ik niet."

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen