Volledig scherm
Steen voor steen lepelt metselaar Richard Struijs in de eeuwenoude muur. Maatwerk. En een kwestie van geduld. In de muur zijn op deze manier tienduizenden nieuwe stenen geplaatst bij de restauratie. Foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Eeuwenoude muur van voormalig bastion Gadelliere blikvanger wijk Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Steen voor steen lepelt metselaar Richard Struijs uit Sprundel in de meterslange muur. Eerst passen, dan op maat kappen, nog eens passen en vervolgens erin metselen. Maatwerk. En precies dat is nodig om de eeuwenoude muur van voormalig bastion Gadelliere te redden.

Die muur, 119 meter lang, is straks de blikvanger van de woonwijk op het voormalige Nedalcoterrein. "Ik benijd de mensen die hier wonen", bekent Hans Smeek van het aannemersbedrijf Cauwenborgh uit Bergen op Zoom, gespecialiseerd in dit soort restauratiewerk, dat deze klus uitvoert.

"Dit is straks een mooi stukje Bergen op Zoom, want zoveel muren van dit kaliber zijn er niet in de stad. Het grootste gedeelte van de muur is achttiende eeuws", weet Smeenk. Niet door vestingbouwer Menno van Coehoorn gemaakt, maar een 'verbouwing' van later datum.

Van de ooit roemruchte vesting Bergen op Zoom is niet veel over. Eind negentiende eeuw is zowat alles gesloopt. Ravelijn Op den Zoom bleef gespaard. Dat kent iedereen.

Maar her en der verstopt is nog meer te vinden. Stukken muur die bij de ontmanteling van de vesting aan sloop zijn ontkomen. Zoals de muur van bastion Gadelliere, vlakbij de Smitsvest, aan de rand van het voormalige Nedalcoterrein. Jarenlang zat het bouwwerk verstopt onder een hoop grond en vooral veel onkruid.

Lees zaterdag meer over 'de muur' in BN DeStem

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen