Volledig scherm
Wie op het terras van 'Vis onder de toren' de winkelstraat de rug toekeert, kijkt uit op honderden jaren historie. foto ron magielse/pix4profs

Eetrecensie: 'Vis onder de Toren' is een mooie stek met potentie

BREDA - Als het over vis gaat in Breda en dan ook nog eens vis in de schaduw van de Grote Kerk, moet ik in eerste instantie aan de mannen van Hollemans uit Moerdijk denken, die er elke dinsdag en vrijdag met hun vis op de markt staan. Ze hebben er een ruim en vaak ook exotisch assortiment in hun kraam liggen.

Vis onder de toren, het visrestaurant dat sinds een half jaartje naast Chocolat aan de Torenstraat in Breda zit, is vooralsnog braver. De kaart is bescheiden en de vissoorten die erop staan, ogen niet al te avontuurlijk.

Ook op het bord pakken de visbereidingen niet bijzonder uit, zo blijkt op deze mooie zondagavond.

Het begint al bij een van de voorgerechten, een Hollandse garnalencocktail met avocado belooft de kaart. Eenmaal op tafel blijkt er geen avocado in te zitten. We melden het aan de ober die komt vragen of het naar wens was. Als we het eerder hadden laten weten, had hij er nog iets aan kunnen doen, luidt zijn reactie.

Maar hij gaat alsnog navragen in de keuken hoe het nou precies zit met die avocado. We horen er verder niets meer van. Zoals hij ons ook het antwoord schuldig blijft op de vraag waarom de catch of the day dezelfde vis is die als tonijnsteak al bij de hoofdgerechten staat.

Met de garnalencocktail is verder niets mis. Ontdaan van de avocado is het een keurige versie van een Hollandse klassieker. Dat geldt ook voor de drie garnalenkroketjes op mijn bord: een smakelijke ragout, goede portionering. We drinken er een aangename, Zuid-Afrikaanse chardonnay bij.

Als hoofdgerechten komen tongscharfilet met pernodsaus en zeebaars met mosselen in tomatensaus op tafel. De bijbehorende sla en friet worden op de belendende tafel uitgeserveerd. De sla wordt daar vandaan als nog bij ons neergezet. Op de friet is het nog even wachten.

Aan de sauzen die vis vergezellen, proef je dat de keuken van wanten weet. Ze tillen de vis naar een hoger niveau. De salade en friet voegen weinig aan die smaakbeleving toe. Het nagerecht wordt de scroppino. Die is fris, lekker en sterk genoeg om een vismaaltijd mee af te sluiten.

Na afloop heb ik het met eigenaar Jacques Vink over het reilen en zeilen in zijn zaak. Hij vertelt dat hij dit weekend onthand is door het feit dat zijn bedrijfsleidster er vanwege privé-omstandigheden niet kan zijn. Daarom verloopt het deze avond allemaal niet zo soepel als hij wenst.

Hij laat ook weten dat hij de kaart eerdaags een upgrade gaat geven: met visgerechten in een iets hoger segment. Vink rept ook over een oesterbar waarmee hij de Bredase binnenstad zou willen verrijken.

Vis onder de toren zit op een perfecte stek. Wie op het terras de winkelstraat de rug toekeert, kijkt uit op honderden jaren historie. Binnen zit je in een gedurfd, wit interieur. Het eten steekt daar wat braafjes bij af. Niettemin proef je zo nu en dan dat het restaurant wel degelijk potentie heeft. Meer lef en culinaire trefzekerheid kunnen er een toptent van maken.

BEOORDELING

Voorgerecht: 6,5
Hoofdgerecht: 7,0
Nagerecht: 7,0
Prijs/kwaliteit: 7,0
Bediening: 6,5
Sfeer: 7,5
Drank: 7,5
Eindscore: 6,9

REKENING

Garnalencocktail € 12,50
Garnalenkroketten € 9,50
Zeebaars € 21,50
Tongscharfilet € 18,25
2 Scroppino € 12,00
1 Cava € 6,50
1 Wieckse Witte € 3,20
4 Chardonnay € 17,20
2 Espresso € 4,40

Totaal € 105,05

ADRES

Vis onder de toren
Adres: Torenstraat 11
4811 XV Breda
Telefoon: 076-5140036
Web: visonderdetoren.nl
Open: ma t/m do 16 - 00, vr t/m zo 12 - 00 uu

Volledig scherm
Het strakke interieur van 'Vis onder de toren'. foto vis onder de toren

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
369 stemmen