Volledig scherm
Bij mooi weer kan er bij Liefdegesticht in Breda ook buiten worden gegeten. foto's joyce van belkom/pix4profs

Eetrecensie restaurant Liefdegesticht in Breda: 'De nonnen kunnen gerust zijn'

Op de website zet het nieuwe restaurant in Breda zich flink in de markt. Liefdegesticht is geen frietkot, maar een zaak met pretenties. Dat moet ook wel, want het is het huisrestaurant van het nieuwe vijfsterrenhotel Nassau Breda.

De gasten van dit soort luxe herbergen prikken graag een goed vorkje mee. Bart Klomp moet de gastronomische ambities waarmaken. De chef-kok is bekend met sterren, die van Michelin. Hij werkte bij Fat Duck (***) in Londen en Ivy (nu FG restaurant **) in Rotterdam, toonbeelden van de culinaire avant-garde.

Liefdegesticht is als een serre tegen de kapel van een voormalig nonnenklooster gebouwd. De inrichting is modern, ruim met veel licht. De kaart bevat vijf voor-, drie tussen-, vijf hoofd- en drie nagerechten. Ze staan kernachtig omschreven met drie woorden: de hoofdingrediënten. Deze chef houdt van eenvoud.

We bestellen à la carte, maar kiezen als voorgerecht wel de rauwe scheermessen van het verrassingsmenu. Daar doet de gastheer niet moeilijk over. Het visvlees verschijnt ontdaan van schelpen op een bedje van aangemaakte frisée, tomaatjes en dotjes kruidige crème. De ijle smaak en zachte structuur van de scheermessen is niet opgewassen tegen de bittere, stevige sla. In die zin een wat merkwaardige combinatie, die de vis tekort doet. Toch is elk samengesteld hapje lekker. Dat waren ook de twee amuses trouwens: kroepoek van tomaat en een mini- gazpacho.

Het voorgerecht heet toro, dat is Japans voor buik van blauwvintonijn. In het land van de rijzende zon doen ze een moord voor dit supervette, peperdure visvlees. De twee dunne plakjes smelten letterlijk op de tong. Ze verschijnen niet als traditionele sashimi, maar op zijn Klomps. Een zuur/zilte dressing en auberginestukjes pareren de visvetten. Niet goedkoop, wel lekker. De creatie laat zien welke kant de chef op wil.

De dashi (bouillon van gedroogde tonijnvlokken) is ook Japans. Hij komt met blokjes gelakt buikspek en een toefje makreeltartaar. We hadden maar één bord als tussendoortje besteld, om in het geniep te delen. De keuken heeft onze truc door en is zo attent om er ongevraagd twee kleine porties van te maken.

Bij het hoofdgerecht van gebakken tarbotfilet, anijspaddenstoeltjes en mosterd (met peterseliezalf en sukadejus) toont de keuken haar klassieke kant. Het bord is op smaak. De zachte, langzaam gegaarde varkenswang met twee rauwe, zoete langoustines, schaaldierenschuim en plakjes gebakken knolselderij vormen ook een uitgebalanceerd geheel.

De frisse Spaanse verdejo doet het goed bij de meeste gerechten en het aanbevolen glas pinot noir klikt met het varken. Het nagerecht jatten we wederom uit het verrassingsmenu: aardbei, ijsbolletjes van verjus (sap van onrijpe druiven), honing en nog zowat smaakjes. Een plaatje.

De nonnen kunnen gerust zijn: hun gewijde plek is in goede culinaire handen. Er wordt vakkundig gekookt in moderne, wereldse stijl met verse spullen. De chef zet zijn handtekening met leuke combinaties.

BEOORDELING

Voorgerecht: 8,2
Hoofdgerecht: 8,4
Nagerecht: 8,2
Prijs/kwaliteit: 7,5
Bediening: 8
Sfeer: 8
Eindscore: 8

REKENING

1 bluefin toro 19,00
1 scheermessen 15,00
1 dashi buikspek 14,00
1 tarbot 27,00
1 varkenswang 25,00
Dessert aardbeien 9,00
Fles Monte Palma 26,50
Tafelwater 5,50
Totaal 135,50 euro

ADRES

Liefdegesticht
Franciscanessenplein 1
4811 WV Breda
076-2012999
www.hotelnassaubreda.nl
​Open: dagelijks, lunch (12.00-15.00 uur), diner (17.00-22.00 uur)

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen