Volledig scherm
Rijstteelt is voor Nederland bijzonder. Volgens initiatiefnemer Jan Veerhuis verdient zijn experiment een vervolg. foto Chris van Klinken/Pix4Profs

Eerste rijstoogst nabij in Oudenbosch: 'Het is hier net klein-Azië'

OUDENBOSCH - Eenden pikken graantje mee, de blauwalg heerst, maar de eerste rijstkorrels in de vijvers van Albano zijn zichtbaar.

Het bewijs dat rijst ook op Nederlandse bodem gedijt, is geleverd door Jan Veerhuis uit Bosschenhoofd. De hobby-rijstteler waadde vrijdagmorgen voor dag en dauw over de twee hectare natte grond bij Albano. "Vroeg in de morgen met de opkomende zon zijn de rijstvelden op haar mooist. Dan is het hier net klein-Azië."

Dit voorjaar gaven waterschap en gemeente toestemming om in de retentievijvers aan de Vaartweg tussen Oudenbosch en Bosschenhoofd gedurende een jaar een proeftuin op te zetten. Met echte waterbuffels liet Veerhuis de moerassige grond omploegen en in mei zijn de kiemen uitgezet.

Veerhuis is verwonderd dat het gelukt is. "Ik wil niet zeggen dat we baanbrekend werk verrichten, maar boven de 50ste breedtegraad is niet eerder rijst verbouwd." Hoe groot de oogst straks wordt, durft hij niet te zeggen. 

Lees zaterdag meer in BN DeStem.

Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
68 stemmen