Volledig scherm
Jan Veerhuis toont de witte rijstkorrel van de eerste Albanorijst, die de komende weken gesneden gaat worden en dan in enkele streekrestaurants wordt geserveerd. foto Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Eerste rijstoogst in Oudenbosch: circa 100 kilo

OUDENBOSCH - In Oudenbosch kan de eerste rijstteler van het land zijn oost gaan binnenhalen. Jan Veerhuis rekent op ongeveer 100 kilo. 

Oktober oogstmaand? De meeste boeren hebben de gewassen al lang binnengehaald. Jan Veerhuis begint nu pas, maar hij is dan ook geen normale boer. De 51-jarige inwoner uit Bosschenhoofd mag zich de eerste rijstteler van Nederland noemen.

Na ijsheiligen (half mei) zette hij samen met zijn hindoestaanse zwager Soerinder Sewnandan op twee waterbergingen bij Albano in Oudenbosch de kiemen uit.

Rijstkorrel
Vijf maanden later, is de rijstkorrel rijp voor de oogst. Veerhuis verwacht zo'n honderd kilo rijst te kunnen wegsnijden. "Steel en blad gooi ik niet weg. Met de plaatselijke bloemist is afgesproken het als snijbloem in de markt te zetten. Er zijn meer toepassingen denkbaar. De biobased industrie heeft ook interesse, zo rollen we van het ene in het andere idee."

De initiatiefnemer leidt iedere nieuwsgierige bezoeker daarom joviaal rond op de sawa's rondom Oudenbosch. Dinsdag was dat een groep medewerkers van de gemeente, die de week van de duurzaamheid aangreep voor een mini-excursie door de rijstvelden.

Op zijn bevlogen wijze laat Veerhuis de twee hectare met acht rijstsoorten zien. De Basmati en Bomba hebben het goed gedaan, maar de zaairijst op de derde retentievijver is ten prooi gevallen aan de eenden en vogels. 

Lees woensdag het hele verhaal in BN DeStem

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
850 stemmen