Volledig scherm
Buurtschap Stuivezand verwerkt dit jaar naast verse bloemen 300 kisten met gedroogde exemplaren. FOTO Martijn Schraven

Eerste pluk dahlia's voor bloemencorso Zundert

ZUNDERT - Er zit nog een halve zomer tussen maar in Zundert worden de eerste dahlia's voor het corso alweer onder handen genomen. Buurtschap Stuivezand verwerkt dit jaar naast verse bloemen driehonderd kisten met gedroogde exemplaren.

Voor diegene die denkt dat het voorwerk dat nu gedaan wordt, straks werk scheelt dat is niet zo. "Voor driehonderd kisten droogbloemen, heb je duizend kisten verse bloemen nodig. De bloemen slinken. Dus dat levert straks een hoop extra handelingen op", zegt Marco van Hassel.

"Bovendien hebben we nu ook veel extra werk. We drogen de bloemen nu nog hier in een container achter de bouwtent." Van Hassel laat zien hoe een lichting van 67 kisten staat te drogen. Het warme weer dat halverwege de week op is komen zetten, helpt de stookkosten wat te drukken. Al blijkt dat niet de grootste moeite bij het snel en goed drogen van de bloemen. "De temperatuur is wel constant geweest maar de luchtvochtigheid was nogal schommelend."

De bloemen zijn afkomstig van de eerste pluk. "Het is vooral jammer dat we nu pas mooi weer hebben, ná die eerste pluk", zegt Van Hassel. ,,Voor elke bloem die geplukt wordt, groeien er twee terug. Maar als het wat beter weer was geweest, hadden we nu ook al wat meer en grotere bloemen gehad."

Lees meer in BN DeStem van donderdag 21 juli 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
106 stemmen