Volledig scherm
© Thinkstock

Eenderde sociale huurders Breda kan huur amper betalen

BREDA - 6.380 huishoudens in Breda hebben moeite de huur te betalen. Stijgende woonlasten en een inkomen dat de laatste jaren nagenoeg gelijk is gebleven noopt bijna eenderde van de sociale huurders met een lager inkomen om alle zeilen bij te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek naar de Bredase huursector dat in opdracht van gemeente en wooncorporaties is uitgevoerd.

Een doorsnee huurder is 585 euro per maand kwijt aan huur en vaste woonlasten. In 2013 was dat nog 555 euro. Zonder huurtoeslag kan 41 procent van de huurders met lager inkomen (onder de 35.739 euro) echter niet meer dan 410 euro ophoesten voor de huur. Het gaat volgens het onderzoek relatief vaak om gezinnen en eenpersoonshuishoudens tot 65 jaar.

"Als men niet van dag tot dag de financiële situatie in het oog houdt en niet in de mogelijkheid is te sparen voor onvoorziende uitgaven, neemt de kans op schulden en huurachterstanden toe", waarschuwt onderzoeksbureau RIGO in het rapport.

"De problemen van deze groep zijn dus niet alleen op te lossen door generiek huurbeleid, ook het armoede- en inkomensbeleid is van belang." Het Bredase college en de corporaties hebben het rapport recent ontvangen. "Ze hebben het nog niet kunnen bespreken. Dat gebeurt volgens afspraak zo snel mogelijk na de vakantie. We kunnen op dit moment dus nog geen inhoudelijke reactie geven op het rapport", reageert gemeentewoordvoerder David Slager.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen