Volledig scherm
Burgemeester Depla van Breda onthult het bord van de eerste Buurtapp die onder Buurtpreventie Breda opereert. Uiterst links Chris Aarts. © Johan Wouters/Pix4Profs

‘Een veilige buurt is ieders verantwoordelijkheid’

WEST-BRABANT - Uit het Buurtonderzoek blijkt dat de drie gemeenten waar mensen zich het veiligst voelen in hun buurt Alphen-Chaam, Steenbergen en Drimmelen zijn. Onderaan staan Bergen op Zoom, Roosendaal en hekkensluiter Breda.

Reden om in die laatste gemeente nog meer in te steken op buurtpreventie en Buurtapp. Eind september werd het bord van de eerste Buurtapp onthuld die draait onder de paraplu van Buurtpreventie Breda. In de nabije toekomst zullen daar nog een 18 volgen. Nieuwe appgroepen, maar ook bestaande.

“Veel apps die nu al draaien, werken goed”, zegt Chris Aarts, stedelijk coördinator Buurtpreventie in Breda. “Wij kunnen echter wat meer ondersteuning geven, zoals het signaleren van inbraaktrends, welke wijken etc. Ik krijg ook elke dag te horen of en zo ja waar er is ingebroken. Daar kunnen we dan snel op inspelen door mensen te waarschuwen.”

Bewustwording creëren kan onder buurtbewoners wel eens confronterend uitpakken, zo merkte Aarts eerder dit jaar. “Toen op Koningsdag de peuter Nassim in de wijk Wisselaar met hoge snelheid werd doodgereden, kwam bij de buurtvereniging de stoom uit de oren. Wij hebben zo vaak gewaarschuwd dat hier te hard wordt gereden!, werd gezegd. Ik zei toen: Maar jullie doen er niks. Toen is er wel actie gekomen. Heeft de politie op een avond verkeer gelaserd, en mensen die te snel reden werden aangesproken door buurtbewoners. Dat is niet fijn hoor, gecorrigeerd worden door je buurman. Ook hebben we verkeersles gegeven.”

Klik hier voor alle resultaten van het Buurtonderzoek in het verspreidingsgebied van BN DeStem.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
735 stemmen