Volledig scherm
Erna Smeekens. © Ramon Mangold/Pix4Profs

'Een sociale stad is ook een sterke stad'

BREDA - In Breda is het erg ons-ken-ons, maar wel binnen aparte wereldjes, vindt ErnaSmeekens. 'Er kunnen betere verbindingen worden gemaakt.'

Toen Erna Smeekens in 1982 in Breda kwam wonen om er aan de Pedagogische Academie te gaan studeren, moest ze erg wennen. Ze werd in 1963 geboren in Baarle-Nassau en woonde daarna in Gilze en Rucphen. Ze was alleen maar gewend om Brabants dialect te praten. "Ik vond Breda een heel Hollandse stad. Ik kwam ook wel eens in Eindhoven en Den Bosch, daar werd veel meer Brabants gesproken. Hier moest ik opeens u en jij gaan zeggen in plaats van gij."

Ging dat vooral om de taal of vond u Breda in meer opzichten 'Hollands'?
"Vooral om de taal, maar ik vond en vind Breda ook een stad van rangen en standen, een stad met wereldjes. Wat het hier dan wel weer heel Brabants maakt, is dat het allemaal gemoedelijk is. En het is een gehoorzame stad. Misschien wel door de aanwezigheid – zeker vroeger – van de militairen. Wat Breda ook heel Brabants maakt, is het gevoel van 'dat regelen we onderling wel even'. Dat herken ik goed van de boeren op het platteland waar ik ben opgegroeid.'

U schetst niet bepaald het beeld van een spannende stad.
"Nee. Maar toch is Breda steeds meer open gaan staan voor vernieuwing. Dat wat wij hier met de Tientjesacademie en de Vrije Uitloop kunnen doen, is echt bijzonder. De gemeente toont lef door de ruimte in de wet op te zoeken."

De Tientjesacademie is een sociale onderneming die Smeekens oprichtte nadat ze zelf NLP-trainer was geworden; NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.
"Het gaat in feit om beter leren communiceren met anderen door beter met jezelf te communiceren."

Haar trainingen geeft ze tegen commercieel tarief, maar ze traint binnen de Tientjesacademie ook mensen die in de bijstand zitten tegen een gereduceerd tarief. In het verlengde van de Tientjesacademie ontstond de Vrije Uitloop, een coöperatie waarin mensen met behoud van uitkering een bedrijf kunnen beginnen. Met name voor dat laatste is medewerking van de gemeente nodig, omdat daarmee de ruimte in de regels moet wordt opgezocht.
"Ik ben blij dat Breda daar in mee wil gaan. Het is echt uniek in Nederland. De uitkeringswereld is zo zwart-wit. Er is nu eenmaal geen werk voor álle werklozen; dat betekent nog niet dat die mensen niets kunnen. Er zullen altijd mensen zijn die niet helemaal zonder uitkering kunnen, maar die kunnen wel een deel zelf terugverdienen. Dan moeten de regels wel opgerekt worden."

In Breda gebeurt dat dus. Maar wat betekent dat voor het Verhaal van Breda? Daarmee kun je je als stad niet echt profileren.
"Je kunt laten zien dat je een sociale en innovatieve stad bent. En ik denk dat dat op dat terrein nog veel te winnen is."

"Dat hoef helemaal niet soft te zijn. Ik denk dat er betere en veel meer verbindingen gemaakt kunnen worden tussen de verschillende werelden in Breda. Je hebt het zakenleven, de sociale sector, het onderwijs en het culturele veld. Het is heel erg ons-kent-ons in Breda, maar dan wel binnen die eigen wereldjes. Als die meer gaan samenwerken, kunnen er hele mooie dingen ontstaan waarvan iedereen profijt heeft. Daar wordt de stad sterker van en dat trekt ook weer nieuwe mensen aan."

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
"Neem het klooster aan de Seminarieweg. Dat wordt nu per veiling verkocht, omdat de plannen steeds maar niet willen. Daar zou je een geweldig iets van kunnen maken als je werelden aan elkaar knoopt: horeca die deels gerund door mensen 'met vlekjes' zoals dat heet, studenten en commerciële mensen die kennis, kunde en geld willen investeren. Er kan een boerderij bij met stadslandbouw, waarvan de producten worden gebruikt in de horeca. Er kan een stadscamping bij en een tuin waarin plaats is voor kunst, evenementen en recreatie."

"Het zou een te gek voorbeeldproject kunnen worden waar toerisme, kunst, horeca, het sociale domein, de commerciële wereld en het onderwijs blij van worden. Dan heb je in één klap een hoop sterke poten – die in Breda gewoon aanwezig – zijn bij elkaar. Dán verbind je, bundel je kracht en creëer je succes."

Wat kun je doen om die verbindingen te maken?
​"Ik heb me onlangs aangesloten bij de Betrokken Ondernemers in Breda. Maar waar ik met Tientjes voortdurend heel erg bezig ben met de sociale kant van het ondernemen, viel me daar op dat betrokkenheid van bedrijven vaak beperkt blijft tot een paar keer per jaar de handen uit de mouwen steken voor een goed doel."

"Ik wil niet zeggen dat iedereen het moet gaan doen zoals ik, maar ik denk wel dat er veel meer mogelijk is. Ik zou daar heel graag met meer ondernemers over praten. Iemand als Aad Ouborg (Bredase zakenman) is bijvoorbeeld een visionair."

"Hoe te gek zou het zijn als je de commerciële kracht van dat soort mensen kunt koppelen aan het sociale en culturele domein? Daarmee kan Breda zich echt profileren als een stad waar je het samen doet. De stad van de verbinding, zeg maar."

"Daar kun je dan ook weer een feestje omheen bouwen en het gezellig maken, want dat is en blijft Breda natuurlijk ook."

Wilt u reageren? Of andere artikelen lezen over dezelfde kwestie. Doe het dan hieronder op dit bericht of ga naar de speciale pagina Het verhaal van Breda voor andere verhalen over dit thema.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen