Volledig scherm
Aan huis beslaat Vincent van der Minnen geen paarden. Zoals veel collega-hoefsmeden bezoekt hij zijn klanten aan huis. Hier is hij in Oudenbosch aan het werk. Foto Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Een schoenmaker en pedicure in Stampersgat, maar dan voor paarden

STAMPERSGAT - Vincent van der Minnen (38) uit Stampersgat heeft zijn stiel gevonden, toen hij twee jaar geleden het beroep van hoefsmid oppakte. Het gaat om ambachtelijk werk dat een beroep doet op fysieke kracht, gezond verstand en invoelingsvermogen.  

Ook de combinatie van mens, dier en ijzer maakt Van der Minnen blij. "Het is hard werken, vooral als een paard niet meewerkt", vertelt de jonge hoefsmid, die heel Zuidwest-Nederland doorkruist. "Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit werk geeft me echter volop voldoening."

Van der Minnen begon zijn arbeidzaam leven als verpleger in de psychogeriatrie. "Ik knapte echter volledig af op de mensonterende toestanden. Ik besloot het roer om te gooien en kwam in het metaal en aluminium terecht. Ruim twee jaar geleden vroeg een hoefsmid me of ik bij hem stage wilde komen lopen, omdat hij zelf het zakenleven in wilde. Ik kreeg een spoedcursus en raakte zo geïnteresseerd dat ik de anatomie van paarden en voetproblemen uitvoerig ben gaan bestuderen."

Van der Minnen, van huis uit een echte dierenliefhebber, bekwaamde zich in het onderhouden van de paardenvoet en de reguliere bekappingen.

Hij richtte een mobiele werkplaats in: een bus met onder meer een oven en aambeeld voor het smeden van hoefijzers, tal van tangen en een enorme sortering ijzers: "Want elke voet is anders. IJzers plaats ik alleen als het nodig is. Je hebt die in vormen voor onder andere ren-, spring en dressuurpaarden. Ook behandel ik blessures, verwaarloosde zweren en rotstraal."

Volgens Van der Minnen is de huidige lichting hoefsmeden doorgaans ouder dan hij.

Lees dinsdag meer over de hoefsmit in BN DeStem

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
895 stemmen