Volledig scherm
Otto Jãrvinen, een blonde twintiger uit Finland, verblijft sinds drie nachten in het hostel. foto Martijn Schraven

Een nachtje in berucht jeugdhostel van Breda

Buurt is overlast van Jeugdhostel Breda Night Flight spuugzat. BN DeStem sliep er een nachtje.

BREDA - "Het is druk vannacht, ik geloof dat er zes groepen gereserveerd hebben", zegt Tina Otero. De exploitante is 24/7 in dienst van het hostel. Het inchecken gebeurt in de kamer die tevens dienstdoet als haar woon- en slaapkamer. Op een groot scherm houdt ze via camera's in de gaten wat er in- en om het hostel gebeurt.

Er waren de afgelopen weken veel klachten over overlast. Buurtbewoners klagen over gebonk op muren en ramen, mensen die tegen gevels urineren of braken, en geluidshinder. De buurt hing spandoeken aan de gevels en er werden honderd handtekeningen ingezameld om de gemeente tot maatregelen te dwingen.

Hoe gaat het hostel hiermee om? "De meeste groepen komen voor een vrijgezellenfeest", vertelt Otero. "Bij binnenkomst wijs ik hen op de huisregels en vraag ze rekening te houden met de buren."

Bordje
In elke kamer hangt een waarschuwingsbordje met bedragen die in rekening worden gebracht bij het aanrichten van vernielingen. Groepen betalen een borg van 25 euro per persoon. Bij overlast zijn ze die kwijt. "Als ik zeg shhhh, dan moet het ook shhhh zijn", zegt Otero.

"Zeker buiten wil ik dat gasten stil zijn. Dat ze op de kamer luidruchtiger zijn, tja, ze huren een kamer, daar kan ik niet altijd wat van zeggen." In totaal kan het hostel 110 bezoekers herbergen. Deze zaterdagnacht zijn bijna alle bedden bezet. "Doordeweeks is het rustiger", aldus Otero.

Ik deel een zespersoons slaapzaal met drie andere gasten. Een Italiaan, een Hongaar en een Fin. Otto Jãrvinen, een blonde twintiger uit Finland, verblijft sinds drie nachten in het hostel. "Mijn vriendin gaat hier in Breda studeren. We zoeken nu een appartement. Er zijn hier momenteel veel gasten die komen om te studeren", vertelt hij. Zijn verblijf in Breda bevalt hem.

Lees meer over het hostel in BN DeStem van maandag 22 augusus

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
100 stemmen