Volledig scherm
Peter van Beek en Francis Akkermans werken in hun tuin pal naast het Bredase 150kV-station. foto ramon mangold/pix4profs

'Een knal, en daar ging onze mooie elektriciteitscentrale'

ETTEN-LEUR - De elektrificatie van Brabant viel niet te stuiten. Niet door saboteurs en ook niet door de Duitsers die de 50kV-hoogspanningsstations vernietigden. Vanwege de komst van de nieuwe 380 kV-lijn blikken we terug op de historie van de hoogspanning in Brabant.

De uitvinding van de gloeilamp, van de elektrische deurbel, de telefoon en nieuwe apparaten zoals de filmprojector, verleidt in de jaren twintig van de vorige eeuw steeds meer mensen om zich te abonneren op een elektriciteitsnetwerk. Met de aanleg vanaf 1919 van het eerste provinciale hoogspanningsnetwerk van Nederland kunnen Roosendalers, Bergenaren en Oosterhouters (vanaf 1921) en Bredanaars (vanaf 1922) zich aan laten sluiten op de moderne geneugtes.

‘De vraag naar elektriciteit steeg in een nooit vermoed tempo’, schrijft het tijdschrift De Ingenieur in 1934. Tussen 1922 en 1929 stijgt de vraag met 27 procent per jaar. Ook bedrijven zien de voordelen. Elektriciteit is goedkoop en zorgt niet alleen voor warmte en licht, maar stuurt ook allerlei verschillende machines aan. Dat lukt met elektriciteit beter dan met gas of stoom.
De stroom wordt in steden onder de grond, maar in dorpen nog boven de grond op houten palen via lijntjes naar de huizen geleid. Oud-PNEMwerknemer Cor Knoop (73) uit Made: „Iedereen boven de zeventig kan dat gezien hebben. Op sommige plaatsen stonden ze er tot in de jaren vijftig. Zoals je nu nog in België kunt zien.”

Na de oprichting in 1914 van de Provinciale Noordbrabantsche Electriciteits Maatschappij (PNEM, zie kader) worden er in 1919 vanuit Geertruidenberg twee ringen aangelegd. De ene via Breda en Roosendaal en de andere lijn via Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Bergen op Zoom krijgt een apart 10kV-lijntje.

Lees meer in BN DeStem van woensdag 10 augustus of via Blendle 

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
606 stemmen