Volledig scherm
Archieffoto ANP

Een kind zonder veiligheidsgordel in de kofferbak van de auto, mag dat?

STEENBERGEN - De politie controleerde maandag bij basisschool Maria Regina in Steenbergen of de kinderen, die met de auto naar school werden gebracht, ook hun veiligheidsgordel droegen.   

De wijkagent hoefde slechts twee bekeuringen uit te delen. Al zat daar wel een opvallende zaak tussen: een kind zonder veiligheidsgordel om in de kofferbak. “Dat was een uitzondering. Bijna alle kinderen hadden hun gordel om. Al zaten niet alle kinderen op een zitverhoger”, twitterde wijkagent Karin Vissenberg. Veilgheidsgordel: Wat mag er nu wel of niet? Zijn er uitzonderingen?

Wat mag er nu wel of niet?

Kinderen tot 1,35 meter moeten in een (goedgekeurd) babystoeltje, kinderstoeltje of op een zitverhoger zitten. De veiligheidsgordel moet daarbij worden gebruikt. Een kind mag zowel voor als achterin de auto zitten, ongeacht de leeftijd. Het is wel veiliger om een baby in een speciaal stoeltje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Let op: schakel bij deze methode wel de airbag uit. Elk kind draagt een eigen veiligheidsgordel. Twee kinderen in één gordel mag niet. Een eigen zitplaats; drie kinderen op twee stoelen mag niet. Gebruik geen gordelverlenger bij kinderstoeltjes, tenzij het een goedgekeurde gordel is. De schuine band van de driepuntsgordel mag niet achter de rug worden gedragen.


Uitzonderingen

Kinderen jonger dan drie jaar hoeven in een taxi of bus niet in een speciaal autostoeltje. Voor de auto's zonder gordels achterin, bijvoorbeeld oldtimers, mogen kinderen tot drie jaar niet 'los' op de achterbank worden vervoerd. Kinderen ouder dan drie jaar mogen wel 'los'. Auto’s zonder gordels mogen geen kinderen jonger dan drie jaar vervoeren, tenzij ze 1,35 meter lang zijn. In dat geval mogen ze alleen achterin. Iedereen ouder dan drie jaar en groter dan 1,35 meter mag voorin zitten. Zijn er op de achterbank al twee kinderzitjes in gebruik en is er geen plaats voor een derde, dan mogen kinderen ouder dan drie jaar gebruikmaken van de veiligheidsgordel.
 

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
144 stemmen