Volledig scherm
© Marcel Otterspeer

Een jaar na het 'schreeuwdebat' in Steenbergen: 'Ik neem het Vos nog kwalijk'

STEENBERGEN - Dat de inwoners van Steenbergen zich overvallen voelden, dat kan Eric van der Spelt (D66) zich best voorstellen. „Ze hadden het idee dat het door hun strot werd geduwd. Dat gevoel hadden wij ook.”

Aan het eind van een zogeheten ‘benen op tafeloverleg’ liet waarnemend burgemeester Joseph Vos zijn plan na de zomervakantie plots vallen. Hij wilde een asielzoekerscentrum in Steenbergen. Capaciteit: zeshonderd mensen. Locatie: Buiten de Veste, vlakbij basisschool Maria Regina. Dat wilde hij aan de raad voorleggen.

Schreeuwende tegenstanders
„Dat neem ik hem nog kwalijk”, zegt Wilma Baartmans (GewoonLokaal!). „Er was helemaal geen aanleiding voor, we waren niet gebeld door het COA. En nu blijkt ook dat het totaal overbodig was. Dat debat heeft 50.000 euro gekost. Voor niks.”

Wat volgde is bekend. Het college maakte in oktober 2015 bekend te willen praten over de komst van een azc. Een bijeenkomst in gemeenschapshuis ’t Cromwiel over dat plan liep volledig uit de hand. Beelden van schreeuwende tegenstanders gingen het hele land door. Dieptepunt waren de spreekkoren tegen Dasja Abresch (‘Daar moet een piemel in’).

Emotioneel
„Het was een emotionele avond”, zegt Van der Spelt. „Mensen gingen over de schreef en zeiden dingen waar ze een dag later waarschijnlijk spijt van hadden.” Toch begrijpt hij de emoties wel. „De mensen hadden het idee dat het plan al vaststond en dat ze helemaal niks meer te zeggen hadden. Het was beter geweest als het college eerst de mening van de inwoners had gepeild en daarna pas met een voorstel kwam.”

Dat de vergadering zo uit de hand liep, dat wijt MichelLambers aan de gespreksleider, Henk Schol. Die had moeten ingrijpen, vond hij. „De vergaderingen op het gemeentehuis verliepen wel ordentelijk, omdat ze strakker waren geregeld.”

Schol zegt dat het vuur moest uitfikken. Volgens hem was niet ingrijpen de beste remedie om te voorkomen dat de bijeenkomst verder zou escaleren.Schol beschrijft de sfeer in de sportzaal van ’t Cromwiel als agressief. „Maar het was niet gewelddadig. Er werd geschreeuwd, maar niemand is met een vinger aangeraakt. Als dat wel was gebeurd, was het meteen klaar. Dat hadden we vooraf ook zo afgesproken met de gemeente en de politie. Ze stonden aan de zijlijn klaar om in te grijpen, maar dat was gelukkig niet nodig.”

Extra statushouders
Van het aanvankelijke plan om 600 asielzoekers op te vangen bleef niks over. Het tweede plan van het college, de opvang van 200 tot 300 asielzoekers, had ook niet genoeg steun. Uiteindelijk is besloten om meer statushouders op te vangen, al sneuvelde dat plan een paar maanden later ook.

Gezwicht voor terreur, klonk het her en der. Daar zijn de raadsleden allemaal heel kort over: dat is niet waar. Ook zij hadden hun twijfels over het grote aantal vluchtelingen. „Ik zal nooit mijn mening veranderen door terreur”, zegt Van Es stellig. „Anders ben je niet geschikt voor de politiek."

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
733 stemmen