Volledig scherm
Volgens architect Dennis de Poorter beschikt Breda nog over volop ruimte en dus groene kansen. foto ron magielse/ pix4profs

Een groene stad als Breda moet je koesteren

BREDA - Breda heeft nog veel ruimte, ziet architect Dennis de Poorter. "Maar bouw die niet helemaal vol, zorg voor groene zones."

Dennis de Poorter is met zijn architectenbureau gevestigd in het oude postkantoor aan de Oude Vest in Breda. Als we voor de foto op het dak van het gebouw staan – waar een klein overdekt terras is – valt goed te zien wat hij even tevoren betoogde: Breda is een groene stad. Een kwaliteit om te koesteren.

In het noorden zien we het Valkenberg, in het oosten het Chassé Park en in het zuiden zijn de boomtoppen van het Wilheminapark goed zichtbaar. "Ik fiets veel en loop veel hard. Dan valt steeds weer op hoe groen het is en hoe snel je in de bossen bent."

De Poorter weet dat het niet vanzelfsprekend is. Hij groeide zelf op in een omgeving die veel minder bosrijk is: Zeeuws-Vlaanderen.

Hoe ben je in Breda terecht gekomen?
"Ik studeerde in Eindhoven en zat daar op kamers. Maar ik vond dat geen fijne stad. Breda kende ik omdat ik er vaker uitging of een dag heenging met de Bredabus vanuit Hulst. Ik vond het een veel gezelliger stad. Ik ben in Breda gaan wonen en op en neer gaan reizen naar Eindhoven."

Wat bevalt je zo aan Breda, behalve dat het gezellig is?
"Er wonen openhartige, gemoedelijke mensen. Het is een groot dorp met alle voorzieningen van een stad. Breda heeft ook een goede opbouw, met oude wijken die een goede kwaliteit hebben. En er zijn veel groene zones in en om de stad. Als je dat vergelijkt met andere steden in Brabant, is dat hier echt een toegevoegde waarde. Dat maakt Breda als woonstad extra aantrekkelijk "

Is dat iets waar Breda zich mee moet profileren? De groene stad?
"Dat kun je zeker benadrukken en ook verder uitbouwen. Breda heeft nog veel ruimte, ook in de stad zelf. Meer ruimte zelfs dan nodig is voor het bouwprogramma van de komende jaren. Je hoeft dus niet per se de hoogte in en je hoeft die ruimtes ook niet helemaal vol te bouwen. Zorg dat er veel groene zones tussen zitten. Toen ik voor het eerst op het nieuwe station was en met mijn zoontje over die hoge trap liep over de spoorlijn, zag ik richting de brouwerij een groot braakliggend terrein. Ik dacht: dat moet je zo houden, als een park. Maar daar komen ook woningen."

"Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden aan de noordkant van het station. Tussen het station en het nieuwe gerechtsgebouw komen bijvoorbeeld kantoren, die verbonden worden door een park dat langs de spoorlijn loopt. Dat is een goed voorbeeld van hoe je een groene omgeving kunt creëren, inclusief bebouwing."

Lees zaterdag meer in BN DeStem

Poll

Het is absurd om een kind van 9 jaar al naar de universiteit te sturen.

Het is absurd om een kind van 9 jaar al naar de universiteit te sturen.

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1558 stemmen