Volledig scherm
De drogisterij van Joep Adank (82) bestaat 100 jaar: 'Ik doet het nog met te veel plezier.' foto rené schotanus/pix4profs

Een eeuw drogisterij Adank in Breda: 'Van harte jongen, ga zo door!'

BREDA - Het geheim van Joep? Nee, niet een of ander levenselixer, al zou je dat van een drogist wel kunnen verwachten. Joep Adank (82) dankt zijn vitaliteit aan zijn ontbijt: mandarijnen, appeltje en radijs. Deze week is het feest.

Zijn zaak De Blauwe Winkel bestond maandag op de kop af 100 jaar. Zelf woont hij al zijn hele leven boven de markante winkel in de Boschstraat. "Mijn moeder runde de drogist, vader had een schildersbedrijf. Hij heeft de winkel blauw geverfd, vandaar de naam."

Joep, de jongste van acht kinderen, zou net als zijn pa schilder worden, maar zag dat toch niet zitten. En dus koos hij voor het vak van drogist, net als een broer en twee zussen.

"Ik was destijds de jongste drogist van Nederland, ik sta inmiddels meer dan 60 jaar in de zaak."

Van stoppen wil hij niet weten, ook al heeft de winkel nu een kroonjaar bereikt. "Ik doe het nog met veel te veel plezier. De buurt houdt me een beetje in de gaten en Bert Bernard assisteert me, we zijn al zeker 50 jaar vrienden."

Joep past zijn werktijden wel wat aan. Op dinsdag en vrijdag bijvoorbeeld gaat hij eerst op zijn gemak naar de markt. Langs kaasboer Sjakie, vishandel Jonk en groenteman Lens. "Ik hoef niets te zeggen, ze weten precies wat ik op dinsdag en wat ik op vrijdag nodig heb."

Lees meer in BN DeStem of via Blendle

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
96 stemmen