Volledig scherm

Een duik in de kleurrijke wereld van speciaalbier


Datum: 22 september om 20.00.
Kosten: € 24,50 per persoon.
Locatie: Aogse Markt, Haagsemarkt 5, in Breda

Bier boeit, bier verbindt, vindt biersommelier Alain Schepers. Graag laat hij abonnees bij een proeverij kennismaken met de kleurrijke wereld van het speciaalbier. Op 22 september komt hij naar de Aogse Markt in Breda.

Een bierproeverij, dat zou iedereen eens moeten meemaken, zegt Alain Schepers, schrijver van het boek Een wereld vol bier. Voor hem is bier meer dan een hobby. “Bier boeit en maakt tongen los. Er is een enorme variëteit in aroma’s, meer dan bij wijn. De smaakintensiteit van wijn is misschien groter, maar bij speciaalbier is het smaakpalet breder. Daardoor laat bier zich combineren met verschillende spijzen, zoals chocola en kaas. Dat verdiept de ervaring van het proeven.”

Kostelijk

Bier proeven is sterk in opkomst. Anders dan bij wijn is het not done om het kostelijke vocht na het proeven uit te spugen. Dan mis je de essentie van de smaak. Schepers, die zich na een opleiding van drie jaar biersommelier mag noemen: ,,De bitterreceptoren zitten achterin de keel en juist de bitterheid is een wezenlijk element van de smaak. Aan de andere kant, je neemt natuurlijk met mate in. Speciaalbier heeft meestal een alcoholpercentage van 6 tot 8 procent of meer.”

Alain Schepers kijkt uit naar de bierproeverij die donderdag 22 september bij Aogse Markt in Breda georganiseerd wordt. Hij presenteert zeven speciaalbieren waaronder minstens drie van brouwers die hun ambacht uitoefenen in dezelfde regio. Schepers vertelt vermakelijke anekdotes, zegt iets over actuele biertrends en geeft tips voor optimaal genieten.

In stijl

“Deze activiteit sluit precies aan bij wat wij doen”, zegt mede-eigenaar Will Hense van de Aogse Markt. “Wij hebben een eet- en bierlokaal met 180 bieren op voorraad en een uitgebreide spijskaart. De avond met Alain Schepers wordt geheel in stijl gehouden in onze bierkelder, tussen de biervoorraad.”

Schepers deelt zijn enthousiasme over bier graag. “De ervaring is dat de combinatie van proeven – bij twee bieren serveren we een hapje – en verhalen vertellen enorm aanslaat”, zegt de sommelier. “Er zijn maar vier grondstoffen: water, granen, gist en hop. Dat er toch zo’n gevarieerde range is smaken en soorten! Nederland telt al 400 brouwerijen. Lichte pilsener, donkere bokbieren, zware quadrupels… Een natuurlijk, eerlijk product.”

Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
250 stemmen