Volledig scherm
© Taina Monteiro

Een bordje met 'te koop' is vaak niet nodig

BREDA/BERGEN OP ZOOM - De druk op bestaande woningen in de populaire wijken van Breda neemt alsmaar toe. Makelaars spreken van een 'overspannen' huizenmarkt.

Keert de oude tijd van een overspannen huizenmarkt weer terug? Het begint er wel op te lijken, zo leert een wandeling door de Bredase wijk Zandberg. Het 'te koop' op de bordjes wordt daar snel vervangen door 'verkocht'. 

"Veel van onze woningen zijn al verkocht voordat er überhaupt een bordje hangt. Die woningen komen ook niet op Funda. We hebben lijstjes met woningzoekenden en die bellen we eerst af", zegt makelaar Lennart van Oosterhout van De Boer, Storimans & Partners.

Overspannen
Zijn collega Mark van Dongen van Van der Sande Makelaars: "We merken steeds duidelijker dat de huizenmarkt in Breda overspannen is. De verkoop van de zestig woningen in het Remise-project in de wijk Princenhage was in één dag gepiept. De bouw begint pas dit najaar. Het zegt iets dat de vraag naar nieuwbouwwoningen zo groot is. De lage rente is de aanjager. Mensen zijn bang naast het net te vissen."

Ook de populariteit van de Bredase projecten Gasthuispoort aan de Vlaszak en Haag 5 aan de Haagweg toont volgens de makelaars aan dat nieuwbouw profiteert van het achterblijvende aanbod van bestaande woningen. "En dat merken we in mindere mate ook in Etten-Leur en Roosendaal", zegt Van Dongen.

De huizenmarkt vertoont een sterk gepolariseerd beeld. Nam de de gemiddelde huizenprijs in Breda in de eerste maanden van dit jaar met 5 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, in Tilburg zakte de prijs met 3,5 procent. Voor de gehele regio West-Brabant geldt een prijsstijging van eveneens 5 procent, maar de huizenverkoop in Bergen op Zoom verloopt wel een stuk moeizamer dan in Breda. 

Lees maandag meer in BN DeStem

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
346 stemmen