Volledig scherm
Bosnië-veteraan Edwin Vermetten (42) werkt nu als burger op de vliegbasis. foto Ron Magielse/Pix4Profs

Edwin Vermetten raakte zwaargewond bij ongeval vredesmissie: hij is nog steeds een echte militair

BAARLE-NASSAU - Zijn artsen geloofden er niet meer in. Amputeren leek de enige optie. Twee totaal verbrijzelde benen. En daarbij nog negen breuken in zijn gezicht en een dubbele schedelbasisfractuur. Pas drie maanden nadat korporaal Edwin Vermetten achter het stuur van zijn viertonner op een berg was geramd door een Bosniër met een andere vrachtwagen, kwam zijn geheugen terug. Hij beloofde zijn artsen herstel: „Nooit meer lopen? Gaat niet bestaat niet.”

Dat ongeval op 24-10-2001 tijdens een Nederlandse vredesmissie maakt een abrupt einde aan de militaire loopbaan van Edwin Vermetten (42). Juist hij, die als jochie in Baarle-Nassau ervan droomde ooit soldaat te worden. Juist hij, die al zoveel tegenslag overwon? Na zijn dienstplicht werd Edwin als kandidaat-beroeps afgewezen. Hij is kleurenblind en er waren te veel gegadigden.

Na enkele jaren bij een drukkerij, zag zijn vrouw Suzanne (39) hoe ongelukkig haar man was en stimuleerde hem alsnog militair te worden. Via een omweg werd Vermetten ‘luchtmachter’, op Vliegbasis Gilze-Rijen. „Als chauffeur. Dolgelukkig. Maar ik wilde uitgezonden worden. Iets doen voor mijn land, voor de vrede. Dat wil toch iedere échte militair.”

Want we moeten één ding goed begrijpen: Edwin is het prototype militair. Bloedfanatiek. Klein van stuk, maar je moet geen ruzie met hem krijgen. En zeker niet over Volk & Vaderland & Defensie. „Ik vind dat een militair te allen tijde bereid moet zijn voor zijn land te vechten, maar ook om anderen te helpen. Desnoods met gevaar voor eigen leven. Wie dat er niet voor over kan hebben, is geen militair.”

Lees het hele interview met Edwin Vermetten in BN DeStem van vrijdag 24 juni.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
781 stemmen