Volledig scherm
Vlnr Shirley, Brandon, Jason & Dave Timmers. Jason Timmers (19) is meervoudig gehandicapt en kan moeilijk een plaats krijgen bij een instelling omdat hij te zorgintensief zou zijn. © Foto Tonny Presser

Echtpaar zoekt woning voor meervoudig gehandicapte zoon, 'Waar kan hun Jason fijn wonen?'

ROOSENDAAL - Roosendaals echtpaar zoekt woning voor meervoudig gehandicapte zoon Jason, maar instellingen vinden hem 'te zorgintensief'.

Tot zijn derde is Jason Timmers een gezond kind, daarna ontwikkelt zich een agressieve vorm van epilepsie die de wereld van hem en zijn ouders voorgoed op zijn kop zet. In het Sophia Kinderziekenhuis wordt medicijn op medicijn getest en balanceert hij een tijdje op de rand van de dood. Maar Jason is een vechtertje, krabbelt op en doet het op homeopathische middelen een paar jaar best goed. Maar bij het epilepsiesyndroom (genoemd naar de neurologen Lennox en Gastaut) horen ook gedragsproblemen.

Rond zijn zesde komt hij daardoor bij het epilepsiecentrum in Heeze terecht waar hij tijdens een verblijf van drie jaar behoorlijk achteruit gaat. Hij gaat stotteren en kan verstandelijk steeds minder. Wanneer dan samen met de gemeente Roosendaal de woning van de familie Timmers wordt aangepast, kan Jason rond zijn tiende weer thuis wonen.

Zorgintensiteit
"Toen al werd duidelijk dat Jason door zijn zorgintensiviteit niet erg gewenst was binnen de reguliere zorg", zegt zijn moeder Shirley. "We vonden uiteindelijk een logeerhuis in Heemstede waar hij in de weekends kan zijn, of soms voor langere tijd. Op zijn 17e zou hij bij Amarant in Rijsbergen gaan wonen, maar daar was zó veel mis, dat we hem er na een proefverblijf weg hebben gehaald. Er lagen vieze luiers op de grond, er liepen bewoners naakt en masturberend rond en ondertussen was er nul toezicht. Een personeelsprobleem, zeiden ze later.

Met SDW praatten we over plaatsing bij 't Zand, de nieuwe woonvoorziening in Roosendaal, maar opnieuw bleek hij toch niet gewenst. Bij S en L Zorg hoorden we hetzelfde: te ingewikkeld."

Lees het hele verhaal donderdag in Bn DeStem

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
49 stemmen