Volledig scherm

Dwangsom voor eigenaar Fort Oranje vanwege Travellers

RIJSBERGEN - De Travellers, zes rondtrekkende gezinnen uit Manchester, zijn zaterdag niet vertrokken van camping Fort Oranje tussen Effen en Rijsbergen.  Medewerkers van de gemeente Zundert hebben om 16.00 uur geconstateerd dat de groep er nog steeds staat.

"Daarop hebben we de heer Engel een definitieve last onder dwangsom uitgereikt", zegt de woordvoerder van de gemeente. Als de ongewenste bezoekers nu niet snel weg zijn, is campingbaas Engel de gemeente 25.000 euro verschuldigd.

De gemeente Zundert had Cees Engel tot zaterdag de tijd gegeven om de gezinnen weg te sturen van zijn terrein. "We kiezen ervoor de dwangsom eenmalig op te leggen. Mocht het zo zijn dat ze er blijven staan, dan gaan we over tot een bestuursdwangbeschikking, wat wil zeggen dat we de heer Engel een beschikking uitreiken die vermeldt dat we op zijn kosten de groep Travellers naar de uitgang begeleiden.

Tegen deze beschikking kan de heer Engel een zienswijze indienen, en/of een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Het is daarom nu niet exact aan te geven wanneer dat 'begeleiden naar de uitgang' plaats gaat vinden, omdat dat afhankelijk is van de reactie van de heer Engel zo zegt de woordvoerder.

Jan Engel, zoon van de eigenaar, verklaarde zaterdagavond desgevraagd dat hij en zijn vader bezwaar gaan maken. "We maken bezwaar en straks zien we de gemeente weer bij de Raad van State. We hebben samen met de wijkagent de Travellers gesommeerd om het terrein te verlaten. Dat weigeren ze. Tja, wat moet je dan als burger?"

Volgens een van de vrouwen van de Travellers, die alleen anoniem wil reageren, blijven ze nog een paar dagen. "We gaan 17 juni op familiebezoek in Canada. Op dit moment zoeken we in de regio een goede opslagplaats voor de caravans en de auto's. Over een paar dagen gaan we hier weg", aldus de vrouw zaterdagochtend.

Eigenaar van de camping, Cees Engel, bevestigt dat de Travellers naar Canada gaan. "Dat hebben ze mij verteld. Ik vind het op dit moment niet erg dat ze hier een paar dagen staan. Ze hebben in de afgelopen week geen overlast veroorzaakt."

De gemeentewoordvoerder geeft nog aan dat het probleem makkelijk te verhelpen is. "Het gaat de gemeente erom dat de Travellers op de parkeerplaats staan. Dat is in strijd met het bestemmingsplan, dus daar moeten ze weg. Een plaats op de camping zelf zou het probleem verhelpen, de heer Engel kan daarvoor zorgen, het is zijn terrein."

Jan Engel: "En dat wilde de burgemeester eerst niet. Ze wilde niet dat er Travellers op de camping gingen staan."

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
567 stemmen